Vaccine kort fortalt: Sådan kan en lille bitte smule sygdom beskytte dig

Vaccinens historie starter i et ko-yver og er i dag avanceret mikrobiologi, der tænder for din krops superkræfter.

Om det var helt genialt eller bare dumdristigt, da den engelske gårdmand Benjamin Jetsy i slutningen af 1700-tallet udførte eksperimenter på sin hustru og børn, er svært at vurdere.

I hvert fald var han den første til at opdage, hvordan en lille smule kokopper - overført til et sundt menneske - kan give immunitet for den alvorlige sygdom kopper.

Og den opdagelse kan i dag siges at have reddet rigtig mange liv.

For den ekstremt smitsomme kopper er udryddet, den børnelammende poliovirus findes i dag kun i tre lande, og danske børn har end ikke skullet bekymre sig om mæslinger – indtil for nyligt i hvert fald.

Men hvordan sker magien egentlig?

Hvordan kan vores krop pludselig være i stand til at nedkæmpe sygdomme, der historisk har plaget rigtig mange mennesker og kostet tusindvis af liv?

Vaccinen aktiverer kroppens fodsoldater

Grundlæggende virker vaccinerne, fordi de forbereder vores immunforsvar til at kunne nedkæmpe ubudne gæster.

Immunforsvaret er kroppens superkraft, der beskytter dig mod at blive syg af infektioner.

- Vi mennesker har et fantastisk immunsystem, som beskytter os mod ting, der er fremmede mod kroppen. Vi danner beskyttelsesstoffer mod hundredtusindvis af ting, fra vi bliver født, fortæller Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Vores immunforsvar er nemlig stærkest, når det er forberedt på de vira, det kan møde.

Og det er her, vi kommer til indholdet i kanylen.

Vaccinen består nemlig af en lille bitte smule sygdom - eller antigen - som sprøjtes ind i kroppen.

- I gamle dage brugte man faktisk hele dræbte bakterier. I dag bruger man ofte levende men svækket virus, så det ikke gør os syge, siger Peter Henrik Andersen.

Og når kroppens immunforsvar har forberedt sig på den svækkede virus, er den i tiptop form til at slås mod sygdommen, når det virkelig gælder.

Facebook
Twitter