Var du uheldig på skiferien? Stamceller kan fikse din dumme knæskade

Et vrid i knæet kan betyde smerter og gangbesvær resten af livet, men ny teknologi kan rette op på alvorlige skader.

Man kan komme slemt til skade, hvis det går for stærkt på løjperne, men med stamceller og UV-lys kan danske læger reparere meget, der var umuligt at redde for bare få år siden. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

For mange danskere står skiferien for døren i disse uger.

Men for omtrent 10.000 venter der også smerter efterfølgende. Enten i form af lettere skader som forstuvninger og blå mærker, eller helt op til alvorlige skader som brækkede knogler - og det, der er værre.

Én type skade er særlig problematisk - nemlig skader på brusken.

Heldigvis er der håb forude for fremtidens overmodige og uheldige skiløbere - og andre, der får skader på brusken. Det forklarer Uffe Jørgensen, professor på Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitetshospial, til sundhedsmagasinet Sygt Nok på P1.

- I dag kan vi sætte det på igen, det har vi nye metoder til. Og vi kan også sy det sammen. Ved en alvorlig skade på brusken i knæet bliver det ikke 100 procent godt igen, men 70-80 procent kan vi godt komme op på, siger han.

Nye gennembrud med stamceller og UV-lys i knæene

Årsagen til, at brusken har så svært ved at reparere sig selv er, at den ikke har blodgennemstrømning på samme måde, som kroppens knogler har det. Men det har kirurger med moderne metoder i dag råd for.

- En metode, vi bruger i dag, går ud på, at vi borer små huller ned i knoglen bag den skadede brusk. Så kommer stamcellerne fra knoglen og hjælper med at reparere brusken, siger Uffe Jørgensen.

Da Sygt Nok møder Uffe Jørgensen er det kun et par dage siden, at han har undersøgt knæet på en patient, der har fået den helt nye form for behandling. Her har han boret de samme små huller i knoglen under brusken for at give adgang til stamcellerne.

Efterfølgende er brusken blevet forseglet med en gelé, som størkner, når der lyses ultraviolet lys på. Når geléen størkner, bliver stamcellerne buret inde. Håbet er, at stamcellerne så arbejder meget mere fokuseret på den skadede brusk.

Og de første resultater er lovende.

- Det er noget af det mest optimistiske, jeg har set. På otte måneder er patienten gået fra, at knæet lignede et bombekrater, til at der vokset fin ny brusk frem igen. Vi kan selvfølgelig ikke nøjes med at afprøve metoden på én, men jeg er meget optimistisk, siger han.

Vi er blevet perfekte til at operere knogler

I modsætning til brusken, så er du godt stillet, hvis du knækker knoglerne. Efter adskillige årtiers arbejde har lægerne nu regnet stort set alle knoglernes mysterier ud, og lægerne kan derfor fikse de fleste problemer.

- Vi har en masse udstyr og teknikker, som fungerer virkelig godt. Det er ikke der, vi mangler de store udviklinger, siger Lars Henrich Frich, læge på Odense Universitetshospital og Lektor på Syddansk Universitet, til Sygt nok på P1.

Det betyder, at lægerne i disse år fokuserer på at blive bedre til genoptræning efter operationerne, samt at blive bedre til ikke at operere, medmindre det er absolut nødvendigt.

Facebook
Twitter