VIDEO Krager laver værktøj af pinde og klarer udfordring

Krager fra øer i Stillehavet kan selv sammensætte redskaber til at få fat i føde, viser ny undersøgelse.

En af kragerne i forsøget sammensatte redskaber af op til fire dele. Billedet her er dog ikke af en af de Ny Caledoniske Krager. (© COLORBOX)

På øgruppen Ny Kaledonien i Stillehavet lever en bestemt art af krager. Og de er særdeles intelligente.

For eksempel bruger de redskaber til at jagte føde. Det kan være en kvist, som de bruger som en slags krog til at fange larver, orme eller biller med.

Tidligere forskning viser, at kragerne endda kan finde på at bøje kvistene, så de fungerer bedre.

Og kragerne bliver ved med at overraske forskerne. Nu viser det sig, at den Ny Caledoniske Krage, som den korrekt hedder, selv kan sammensætte redskaber. Det viser en undersøgelse fra Oxford University.

Normalt er det ellers kun mennesker og bestemte aber, der har de samme evner.

- Det er helt vildt. Det fortæller os jo endnu engang, at vi tidligere har undervurderet kragens hjerne. Selvom hjernen er meget anderledes end pattedyrhjerner, har den på mange måder de samme evner, siger Allan Gudio Nielsen, der er naturvejleder i Fugleværnsfonden og forfatter til en bog om kragefugle.

I undersøgelsen gav forskerne kragerne en række udfordringer, som kragerne aldrig havde prøvet før. For at få fat i en larve i en kasse, var kragerne nødt til at sætte nogle pinde sammen, som forskerne havde lagt frem. Du kan se, hvordan kragerne klarer udfordringen i videoen her:

Lærer af sig selv

Forskerne lavede forsøget med otte krager i alt. I den sidste udfordring skruede forskerne op for sværhedsgraden. Her viste en af kragerne, at den kunne sammensætte redskaber ud af tre og fire mindre dele.

Ifølge lektor Knud Jønsson fra Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, kommer det ikke som nogen overraskelse, at kragerne har evnen til at sammensætte redskaber.

- Undersøgelsen kommer i kølvandet på en ret stor mængde undersøgelser, som er lavet på netop disse Ny Caledoniske Krager. Jo mere man leder, desto mere finder man, siger han.

Knud Jønsson understreger, at den Ny Caledoniske Krage ikke er den eneste fugl, som bruger redskaber i naturen:

- For ikke ret lang tid siden, fandt man ud af, at den nu næste uddøde Hawaii Krage også kan bruge redskaber. De kan lære det af de af ældre fugle. Men de kan også finde ud af at bruge primitive redskaber uden hjælp, siger han.

Står på ski og tømmer skraldespande

Ifølge Knud Jønsson og Allan Gudio Nielsen har kragefugle, heriblandt ravne, på mange måder demonstreret en høj intelligens.

- De kan finde på alt muligt funky, som at slippe agern foran biler for at knække dem, stå på ski ned ad tagrygge om vinteren, tømme skraldespande, smide sten i vandbeholdere for at få vandstanden til at stige så de kan drikke. Der er et hav af anekdoter om opfindsomheder blandt kragefugle, siger Knud Jønsson.

Og så er kragerne en af de få dyr, der godt kan se meningen med spejle, forklarer Allan Gudio Nielsen:

- Man har lavet den kendte spejltest, hvor man sætter et rødt mærke i nakken på kragefugle. Og de reagerer på det og flyver op til spejlet for at se, hvad det er.

- Så de her krager har altså lidt mere mellem ørerne, end man lige skulle tro, fortsætter Allan Gudio Nielsen.

Facebook
Twitter