WHO strammer kravene til luftkvalitet for første gang i 16 år

Det kræver en ekstra indsats for Danmark at leve op til de nye anbefalinger, siger ekspert.

WHO har blandt andet rykket grænseværdierne for NO2 ned til en fjerdedel af anbefalingerne fra 2005. (Foto: Mads Jensen © www.fedefotos.dk/Scanpix)

Luftforurening er skyld i omkring syv millioner for tidlige dødsfald om året på verdensplan.

Vurderingen kommer fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, der nu for første gang siden 2005 opdaterer deres anbefalinger om luftkvalitet.

WHO sænker grænseværdierne for, hvor stor en mængde af bestemte partikler og gasser der må være i luften, før det bliver betegnet som sundhedsskadeligt.

- Det er et stærkt signal at sende. Det vil være godt for folkesundheden, hvis luftkvaliteten bliver forbedret, siger Marie Pedersen, der er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Opdateringen af retningslinjerne sker, fordi vi i de senere år har fået mere viden om konsekvenserne af luftforening.

- Der er mange nye, omfattende og robuste undersøgelser fra Europa og Nordamerika, som peger på, at luftforurening er årsag til et betydenligt antal for tidlige dødsfald, siger Marie Pedersen.

Derudover har forskere fundet ud af, at luftforening spiller en rolle for en række sygdomme. Det gælder for eksempel hjerte-kar-sygdomme, lungekræft, diabetes og astma.

Svært for Danmark at overholde

Ifølge WHO kan de nye anbefalinger, hvis de bliver overholdt, redde millioner af liv verden over.

Luftforureningen er meget høj i Asien og Afrika, og det er derfor også de steder, man kan undgå flest tidlige dødsfald, hvis man formår at nedsætte mængden af farlige partikler og gasser i luften.

- Men luftforurening kan også have en skadelig effekt i de områder, hvor koncentrationerne er lave. Det har flere undersøgelser bekræftet. Derfor anbefaler WHO nu også lavere koncentrationer her, siger Marie Pedersen.

Hun nævner Danmark som et eksempel, hvor det kan blive svært at overholde de nye retningslinjer.

- Det er faktisk lykkes i Danmark og mange andre lande at nedsætte luftforureningen. Men det kræver mere omfattende foranstallinger at nedsætte luftforureningen yderligere, også i Danmark.

De nye anbefalinger lyder på et årsgennemsnit på ti mikrogram NO2 per kubikmeter luft.

I 2019 var årsgennemsnittet på 33 mikrogram pr. kubikmeter målt på HC Andersens Boulevard i København, som rummer de højeste koncentrationer i landet.

Koncentrationen af fine partikler var også højere end de nye anbefalinger.

- Forureningen kommer blandt andet fra vores kraftvarmeværker og fra trafikken. Men der kommer også forurening fra andre lande. Når de for eksempel brænder kul i Polen, så ender forureningen i Danmark, siger Marie Pedersen.

Sætter pres på EU

Ifølge Marie Pedersen sætter WHO’s nye anbefalinger et pres på myndighederne i EU og resten af verden, og det kan måske påvirke miljølovgivningen i blandt andet EU.

- WHO har arbejdet med de bedste forskere, som har samlet al den seneste forskning, evalueret evidensen og basereret deres anbefalinger derpå, siger Marie Pedersen.

Hun forklarer, at vi har undersøgelser og data fra mange steder i verden over de forskellige gasser og fine partikler i luften, der kan være skadelige.

Facebook
Twitter