Kunstig befrugtning kan hjælpe Caribiens koralrev

Forskere har opdrættet vigtige koraller i laboratoriet, som nu formerer sig i naturen igen.

Elkhorn-korallen er meget vigtig for koralrevene, men er næsten helt udryddet. Men kunstig befrugtning og opdræt i laboratoriet kan måske vende udviklingen. (Foto: Paul A. Selvaggio © Copyright © Paul A. Selvaggio)

Brutale fiskerimetoder, med alt fra dynamitstænger til trawl, har sammen med voldsomme mængder turister betydet, at koralrevene i Caribien er meget pressede. Det anslås at op mod fire femtedele af koralrevene er forsvundet.

Nu har forskere fra SECORE International, en organisation der arbejder for at beskytte og redde koralrev, nået en afgørende milepæl.

De har dyrket den stærkt truede elkhorn-koral i laboratoriet og de kønsmodne og genudsatte koraller, har nu formeret sig i naturen for første gang.

- I 2011 blev afkom fra den kritisk truede elkhorn-koral opdrættet fra kønsceller indsamlet i naturen. De blev udplantet et år senere, forklarer Valérie Chamberland, koralrevsøkolog fra SECORE i en pressemeddelelse.

- Fire år efter er disse grenede koraller vokset til størrelsen på en fodbold og har reproduceret.

Helt afgørende er det, at de kunstigt opdrættede koraller også repoducerede sig på samme tid, som de naturligt forekommende koraller. Det skete førte gang i september 2015.

Vigtig koral beskytter kysterne

Elkhorn-korallen, med det latinske navn Acropora palmata, er ekstremt vigtig for koralrev.

Den bliver meget stor og dens grenede form er med til at beskytte kysterne under storme, mens den også fungerer som bosted for myriader af arter.

SECORE estimerer at omkring 80 procent af alle koraller i Caribien er forsvundet i løbet af de sidste 40 år.

Og elkhorn-korallen er gået så drastisk tilbage, at den var en af de første koral-arter, der blev erklæret truet i USA i 2006 og stærkt truet på IUCN's røde liste i 2008.

En lang række forskerhold og organisationer arbejder nu på at genskabe koralrevene. De fleste ved at dyrke små stumper af koraller i "fangeskab".

SECORE opdrætter i stedet korallerne ved at ved at indfange kønsceller fra begge køn, og befrugte dem i laboratoriet, med nogenlunde samme teknologi, som bruges ved kunstig befrugtning på mennesker.

Det sikrer nemlig en større genetisk diversitet i koralrevet.

Koral-revene er dog på ingen måde reddet. Endnu større udfordringer venter i takt med at den globale opvarmning får vandtemperaturerne til at stige, og PH-værdien i vandet til at falde.

Og begge dele er meget dårligt nyt for korallerne.