Live fra stjernerne går helt tæt på virkelighedens Star Wars-univers

DR3 og dr.dk sender Live fra Stjernerne. Her vil eksperter og en kæmpe stjernekikkert undersøge ligheden mellem sci-fi og virkeligheden.

DR3 sender live i aften fra Danmarks største stjernekikkert (se billede), som på grund af begrænset lysforurening er placeret på La Palma.

Det er knap 40 år siden, at Star Wars' fiktive univers første gang tryllebandt fans i hele verden. Onsdag fortsætter stjernekrigen, når en ny Star Wars film får dansk premiere i 'en fjern, fjern galakse for meget længe siden'.

Men måske er galaksen slet ikke så fjern fra virkeligheden endda. Den påstand afprøver tre journalister og en lang række eksperter, når DR3 live fra Stjernerne i aften klokken 22 ruller hen over skærmen og på dr.dk.

- Vi vil tage udgangspunk i alle de gamle film for at finde ud af, om der findes noget lignende derude, der minder om Star Wars, siger redaktør på programmet Lars Ostenfeld.

Live fra La Palma og Amager

Han befinder sig lige nu på La Palma, en af de kanariske øer, hvor Danmarks største stjernekikkert er placeret. Herfra vil redaktøren sammen med operatør Peter Meldgaard fra NOT, Nordic Optical Telescope, slavisk afprøve, om stjernekrigernes univers ligner det, de ser gennem stjernekikkerten.

- Findes der en rød ørkenplanet? En isplanet? Eller en planet med flere måner? Det vil vi undersøge sammen med eksperterne i aften, siger Lars Ostenfeld.

Stjernekikkerten er placeret på La Palma, fordi lysforureningen er meget begrænset på øen, og fordi teleskopet er placeret forholdsvist højt, hvor atmosfæren er tyndere og dermed forstyrrer observationerne af universet mindre.

Men er udsigten alligevel uskarp, så er der assistance at hente i Danmark.

Lars Ostenfeld og Peter Meldgaard tager rumbilleder og sender dem hjem til værterne Sigurd Kongshøj og Stefan 'Snake' Knudsen, der er direkte med fra forskellige steder i Nordjylland, Aarhus og Amager, hvor de får ekspertise fra amatør-astronomer til at vurdere billederne og sammenligne det med Luke Skywalkers hood.

Lighed mellem sci-fi og virkelighed

Lars Ostenfeld kan allerede nu afsløre, at visse dele fra Star Wars-universet ikke blot er fiktion. For eksempel vil han og Peter Meldgaard med stjernekikkerten forsøge at fotografere galaksen Andromeda - en galakse, der på mange måder minder rigtigt meget om Star Wars-galaksen.

- Det vil tage over en time, og det kræver, at vi tager 13 billeder og syr dem sammen, så vi tilsammen får et fuldt billede af den Star Wars-lignende galakse, siger Lars Ostenfeld.

- Vi er ikke alene

Spørgsmålet går ofte på, er der liv i rummet eller ej? Lars Ostenfeld er efter sin research på programmet ikke i tvivl.

- Alle de forskere, jeg har talt med igennem det her, siger, at det ikke er et spørgsmål, om der er eller ej. Det er et spørgsmål om, hvorvidt vi nogensinde registrerer det, siger han.

- Det kan ikke lade sig gøre, vi er alene. Det handler om teorier og om matematiske formler. Det kan ikke være rigtigt, vi er alene. Der er nogen derude.

Facebook
Twitter