Maskotkrigen er i gang: Her er biologens favoritdyr

Hvis dyrene, som er maskotter i de forskellige sportsklubber, der dyster om sejren i 'Danmarks bedste maskot', mødes i virkeligheden, er der ingen tvivl om vinderen, vurderer biolog.

Maskotterne fra otte af landets fodboldklubber skal dyste om prisen som "Danmarks bedste maskot".

Lad os bare sige det, som det er.

Der er bestemt ikke tale om det, man i sportsverdenen vil betegne som en "fair fight".

Når maskotterne fra otte af landets sportsklubber skal dyste om at blive 'Danmarks bedste maskot' på DR3, er det formentlig svært at udpege en forhåndsfavorit.

Men kigger man udelukkende på de dyreracer, maskotterne er, er der pludselig ingen tvivl. For der er bare nogen, der er suverænt overlegne, og så er der dem, som - hvis dyrene faktisk mødtes i naturen - vil få nogle.....ja, læsterlige klø.

Biolog Anders Kofoed er ikke i tvivl.

De otte maskotter
  • Hesten McAnders, Randers FC
  • Isbjørnen Nanok, Brøndby IF
  • Dragen Poul van GOG, GOG
  • Isbjørnen Aros, AGF
  • Svanen Svante, HB Køge
  • Bjørnen Theodor, AAB
  • Ulven Lupus, FC Midtjylland
  • Anden Ditlev Dunk, FOG Næstved

- Vi har her at gøre med verdens største landlevende rovdyr, og isbjørnens lap er større end min brystkasse. Isbjørne er jo potentielt livsfarlige, og med en kampvægt på 500 kilo er der ikke meget at diskutere, siger han og nævner en brun bjørn, den såkaldte grizzlybjørn som den eneste udfordrer.

- Blandt bjørnene er det nok den ældste isbjørn, der vinder. Medmindre den er helt gammel og affældig, så er det som regel de ældste bjørne, der dominerer. Og de kan blive op til 20 år gamle. Verdensrekorden for en bjørn i fangenskab er 41 år, fortæller biologen.

- Man kan selvfølgelig sige, at grizzlybjørnen - især den nordamerikanske - har måske den lille fordel, at den jo tit bryder ind i campinghytter og telte og spiser og drikker alt, også alkohol. Så hvis den bliver småfuld og arrig, vil jeg nødig møde den, siger han.

Truslen i Det Caribiske Hav

Dragefisken er ikke helt ufarlig med dens giftige pigge. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Anders Kofoed har valgt at betragte dragen Poul som en dragefisk - og den er faktisk ikke helt ufarlig, fortæller han.

- Teknisk set kan den godt slå dig ihjel, og den har nogle giftige pigge, den bruger til selvforsvar, og giften kan være ret smertefuld. Den lever i tropisk koralrev omkring Indonesien, men er flyttet ind omkring de caribiske øer, fordi fiskeejere har sluppet den ud i vandet, og den har ikke rigtig nogen fjender og trives godt. Og så har den en ret fin dans, siger Anders Kofoed.

Men selvom dragefisken måske er en trussel mod den naturlige fauna i Det Caribiske Hav, er den i denne sammenhæng i den svage ende, hvor den får selskab af anden og måske lidt overraskende svanen.

- De er aggressive og hidsige, og hvis ikke de kan lide dig, hvæser de nærmest dit navn, hvilket godt kan være skræmmende. De hakker, bider, og du kan slå dig gevaldigt, men du kommer hjem med det samme antal ubrækkede lemmer efter et møde med svanen. Den kan ikke brække din arm, det er altså en vandrehistorie, siger Anders Kofoed, som også afskriver anden fuldstændigt.

- Jeg har virkelig prøvet at finde en barsk evne, men den har ikke nogen. Måske kan den få de andre til at skamme sig ved at være så kinky, som den er. Ænder voldtager og dyrker swingerfester og faktisk også nekrofili, men jeg ved ikke lige, om det er særlig praktisk i en slåskamp.

Heller ikke hesten eller ulven har biologen meget tiltro til - også selvom hesten på sin vis hører til et af de farligste dyr herhjemme.

- Hesten har jo en klar fordel i at være Danmarks farligste dyr, eftersom det enten er den eller hunden, som er skyld i flest dyrerelaterede ulykker herhjemme, så på den måde er den farlig. Men i den her sammenhæng kan den måske ikke så meget, siger han.

- Hvis jeg skulle sætte penge på en kamp mellem en hest og en isbjørn, og det samme gælder nok for ulven, medmindre der er en hel flok, og de måske har rabies, så er det altså bjørnen, som vinder.

Premieren på 'Danmarks bedste maskot' sendes i aften klokken 21 på DR3. I videoen øverst kan du se præsentationen af de otte maskotter.

En hest, en isbjørn, en and og en svane er nogle af de dyr, som skal kæmpe om titlen som 'Danmarks bedste maskot' på DR3. (Foto: Per Arnesen © (c) DR)