Matematikere knækker endnu et imponerende primtal

Det er lidt af en sport for nørder at finde kæmpe primtal, men de har også en praktisk betydning.

Primtal bruges til kryptering - fx når du svinger dankortet. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

En af matematikkens mest mystiske talfamilier har fået et nyt medlem. Matematikere fra Universitet of Central Missouri i USA har fundet det hidtil største primtal. Tallet har 22,3 millioner cifre.

Det store spørgsmål er: Hvorfor og hvad skal vi bruge det til?

- Ja, hvorfor er der nogen, der vælger at bestige Mount Everest? Fordi bjerget er der, lyder svaret fra Simon Kristensen, lektor på institut for matematik på Aarhus Universitet.

Kryptering af dankort

Udover at være en global sport for talnørder har primtal dog også stor betydning for os alle.

- Man bruger primtal i krypteringer, og det sker fx hver eneste gang, man svinger dankortet. Så er der en masse primtal nedenunder, der sørger for, at kontonummeret ikke kan aflures. Så det har en reel betydning for alle menneskers hverdag, siger Simon Kristensen til P1 Morgen.

Det nye primtal er et såkaldt "mersenne-primtal," som er udregnet på en særlig måde. Og det bliver næppe brugt i praksis.

- For det første er det alt for stort til, at man kan håndtere det i beregninger. Og for det andet er tallet nu offentligt kendt, så hvis man skulle bryde en kode, ville det jo være det første tal, man ville afprøve, siger Simon Kristensen.

https://www.facebook.com/drp1/posts/1668106550145281:0

Mere om primtal

  • Tallene 2, 101, 757, 8623 og 104707 har det til fælles, at de er primtal. Tal, som kun kan deles med 1 eller tallet selv.

  • Primtal har været lidt af et matematisk mysterium siden Euklid i år 300 f. kr beviste, at der er uendeligt mange af dem. Og nu har matematikere fra University of Central Missouri i USA fundet det hidtil højeste primtal.

  • Amerikanerne har deltaget i det verdensomspændende Great Internet Mersenne Prime Search-projekt (GIMPS). Projektet kører på en masse computere rundt omkring i verden, da mange private stiller computerkraft til rådighed, så det kan lade sig gøre at håndtere de store tal. Læs mere om GIMPS på Videnskab.dk.

Facebook
Twitter