2017 på vej i top 3 over varmeste år nogensinde

Og det kan blive det varmeste år, hvor klimafænomenet El Niño ikke spiller en rolle.

Med stigende temperaturer og klimaforandringer kommer ekstremt vejr. Her ses et udtørret vandreservoir i forbindelse med tørke tilbage i august år i Ardales nær Malaga, Spanien. (Foto: © Jon Nazca, Scanpix)

2016 er det absolut varmeste år, der nogensinde er målt på Jorden, hvor en del af årsagen var klimafænomenet El Niño. 2015 er det næstvarmeste år, som også i mindre grad var påvirket af El Niño.

2017 følger - med al sandsynlighed - trop ved at gå ind i top 3 over varmeste år nogensinde målt ifølge FN’s vejr-organisation, WMO.

Målinger fra januar til september i år viser, at gennemsnitstemperaturen er 1,1°C over niveauet fra før industrialiseringen. Det betyder, at 2017 kan blive det varmeste år, hvor klimafænomenet El Niño ikke spiller en rolle.

COP23 i Bonn

Udmeldingen fra WMO kommer i forbindelse med FN's 23. klimakonference, COP23, i den tyske by Bonn.

- De seneste tre år har alle været i top 3 med hensyn til temperaturrekorder. Det er en del af en stigning på langt sigt, siger generalsekretær for WMO, Petteri Taalas, i en pressemeddelse.

Petteri Taalas nævner også, at meget af det ekstraordinære vejr i år bærer præg af, at klimaforandringerne er årsagen, som er forårsaget af drivhusgasser udledt fra menneskelig aktivitet.

Men han tilføjer også, at videnskabelige undersøgelser vil vise, præcist hvor mange af de ekstraordinære vejrfænomener, der kan ledes tilbage til klimaforandringer.