5 råd: Sådan bliver du selv mere bæredygtig

Der er ingen grund til at vente på politikerne for at gøre Danmark mere ’grøn’. Vi kan selv gå i gang.

Danskerne tror, at de er vældig 'grønne' i deres livsstil. Men forbrugsvanerne trækker os meget ned, fastslår den grønne tænketank Concito. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)

Den globale opvarmning er en trussel for mennesker og natur. Hovedmålsætningen for klimaaftalen COP21-aftalen er at holde den globale temperaturstigning under 2 grader celsius inden år 2100.

Men hvad skal der til for at lave denne omstilling? Hvor meget skal den enkelte dansker ændre på det liv, som vi lever i dag?

Det har Torben Chrintz fem bud på. Han er videnschef i den grønne tænketank Concito.

Sådan bliver du selv mere bæredygtig

Ifølge Torben Chrintz behøver man som borger ikke vente på yderligere politiske initiativer til at fremme COP 21-klimaaftalen og FN’s 17 nye bæredygtighedsmål. Vi kan bare selv gå i gang:

  • 1: Madpræferencer: Hvor meget kød og mælk indtager du, og smider du mad ud?

  • 2: Indkøb: Når du køber nye ting, tøj eller hvidevarer, så køb bedre kvalitet

  • 3: Forbrug: Pas bedre på dine ting og få dem repareret

  • 4: Genbrug: Købt god kvalitet brugt, for det er en rigtig god måde at genanvende ting på

  • 5: Ferie: Hvis du vil flyve på ferie, så flyv til en destination til Europa i stedet for på den anden side af jordkloden, for det udleder meget CO2

Danskernes er slet ikke klimavenlige

Danmark bryster sig jo ellers af vindmøller og stadig flere solcelleanlæg. Men det gør ikke os 'grønne' som sådan.

- Det kan godt være, at vi tror, at vi er gode. Men kigger vi i statistikkerne, hører vi til som nummer syv på listen over de 10 værste folkefærd i verden i forhold til klimabevidsthed og bæredygtighed, siger Torben Chrintz til Orientering på P1.

- Det har først og fremmest noget at gøre med, at vi er rige. Og når man er rig, forbruger man rigtig mange ressourcer, siger han.

Smag på dine fødevarepræferencer

Når vi snakker om den enkelte danskers forbrug, så handler det om at bruge sine penge på ting, der er udleder mindre CO2, forklarer han.

- Vi danskere elsker at spise og drikke store mængder af kød og mejeriprodukter. Og når man kigger på danskernes fodaftryk i forhold til CO2-udledning, fylder de fødevarer meget, siger Torben Chrintz.

Så noget af det første, man kan gøre, er at se på, hvilken mad man vælger, og hvorfor man vælger det mad, siger han.

For nyligt har Det Etiske Råd foreslået, at man lagde miljøafgift på oksekød, netop fordi produktionen er meget miljøbelastende. Men man kan også nå langt ved bare at informere befolkningen bedre, mener Torben Chrintz.

Hør mere om grøn omstilling

Orientering på P1 stiller i denne uge skarpt på grøn omstilling og bæredygtighed.

Anledningen er det grønne topmøde Global Green Growth Forum, 3GF, i København, hvor 250 ledere fra regeringer, virksomheder og internationale organisationer er samlet for at tale om, hvordan man får COP-21-klimaaftalen og FN’s 17 nye bæredygtighedsmål ført ud i livet.

Hør indslaget med Torben Chrintz og tag også med på en tur til en japansk landsby, hvor man sorterer affaldet i 34 kategorier.