Afbrækket kæmpe-isbjerg afslører skjult verden

Forskere har fået unik mulighed for at undersøge havområde, der ikke har set sollys i 120.000 år.

Et af de seneste satellitfotos fra NASA, som viser den øverste del af isbjerget A68, der brækkede af Larsen C-ishylden på den antarktiske halvø i juli.

Det gigantiske isbjerg, der brækkede af ud for den antarktiske halvø i sommer, er i bevægelse og flyder længere væk fra kysten. Det viser satellitfotos fra NASA.

Isbjerget var på 5.800 kvadratkilometer og dermed dobbelt så stort som Fyn. Det vejede nærmest ufattelige 1.000.000.000.000 tons - altså 1.000 milliarder ton.

Det store isbjerg, der indtil juli var en del af Larsen C-ishylden, er begyndt at bevæge sig mod nord på Weddelhavet, og er samtidig ved at dele sig i mindre stykker. Dermed begynder man også at kunne se, hvad der gemte sig under isen. Og det er det, som gør forskerne virkeligt begejstrede lige nu.

For under isbjerget kan man nu se et marint økosystem og en havbund, der har været skjult i 120.000 år. Der har ikke været lys. Der har stort set ikke været havvand under isen.

- Det er simpelthen et fantastisk, ukendt område for videnskabelig forskning. Vi ved meget lidt om, hvad der eventuelt måtte være af liv i den her type omårder, og hvordan det forandrer sig over tid, siger Susan Grant, der er marinbiolog hos British Antarctic Survey til LiveScience.

Det uberørte område på cirka 5.800 kvadratkilometer er under en international aftale blevet erklæret for et såkaldt Særligt Område for Videnskabelige Studier. Det betyder, at området bliver fredet og beskyttet, så der ikke må være kommercielle aktiviteter som for eksempel fiskeri og turisme. Aftalen gælder indtil videre i to år.

- Meget af søbunden i området har været dækket af is siden den seneste mellemistid for cirka 120.000, siger Keith Reid, leder af forskning hos Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR), der star bag fredningsaftalen, i en udtalelse på organisationens hjemmeside.

- Det globale videnskabssamfund har fået en enestående chance til at studere, hvordan havliv reagerer på den her type dramatiske ændringer, siger Keith Reid.

Både Sydkorea og Tyskland har planlagt ekspeditioner til området de næste to år. Og det er i arktisk forskning noget, der svarer til blå blink og udrykning.

- Det er meget vanskeligt at mobilisere en videnskabelig indsat, for det kræver mange penge, og det er ikke nemt at arrangere skibstransport, især ikke med så kort varsel, siger Susan Grant.

De to fotografier nedenunder viser A68 og er taget af NASA. Til venstre et satellitfoto og til højre et termisk foto, som viser temperaturerne omkring det afbrækkede gigant-isbjerg.