Barack Obama er på vej med klimaplan

USA's præsident ventes i dag at præsentere fire tiltag, der skal begrænse CO2-udledningen.

Barack Obama ventes at komme med en række tiltag for at nedbringe USA's udledning af CO2. (Foto: TIM BRAKEMEIER © Scanpix)

I en tale i aften klokken 19:30 dansk tid vil USA's præsident Barack Obama fortælle, hvad han har tænkt sig at stille op over for klimaforandringerne.

Og efter i flere år at have klaget over Obamas manglende handling, udtrykker amerikanske klima- og miljøforkæmpere nu optimisme i forhold til præsidentens planer.

For en gang skyld ser det nemlig ud til, at præsidenten faktisk har magten til at lave væsentlige ændringer i indenrigspolitikken og klimapolitikken i USA, hvor han ellers er godt presset af Kongressen.

Særlig lov giver Obama magt

Ifølge kilder i Det Hvide Hus vil Obama gennemføre sine tiltag via præsidentielle ordre - executive orders - udenom den amerikanske kongres.

Det sker for at undgå modstand i Repræsentanternes Hus, hvor et flertal er imod gennemgribende klima- og miljøreguleringer.

Executive orders hører under en lov fra 1970 - The Clean Air Act - der giver præsidenten lov til at reagere, hvis den amerikanske befolknings sundhed er i fare.

Og loven kan komme i brug nu, fordi en højesteretsdom for et par år siden slog fast, at CO2-udslip kan bringe den amerikanske folkesundhed i fare.

Fire elementer

Der er allerede sluppet nyt ud om fire konkrete elementer, som Obama ventes at lægge frem i aften.

Loft over CO2-udledningen fra eksisterende kraftværker

Tidligere har vi set, at der bliver forberedt noget lovgivning til at regulere nyopførte kraftværker. Så det her er første gang, at man vil sige, at så meget CO2 må et eksisterende kraftværk udlede.

Kraftværker som producerer el står for cirka 1/3 af USA's CO2-udslip. Så det med et loft over udledningen er virkelig et væsentligt område at regulere.

Det vil betyde, at de mere svinende gamle kul-kraftværker må lukke. Og dem bliver man nødt til at erstatte af noget andet, siger klimaanalytiker ved Ugebrevet Mandag Morgen Esben Alslund-Lanthén i P1 Morgen:

- Det vil formentlig være vedvarende energi eller gas, som trods alt kun udleder halvt så meget CO2, som kul gør. Og det vil jo selvfølgelig speede omstillingen til en mere bæredygtig energiproduktion i USA op.

Nye standarder for energieffektivitet i bygninger

Det gælder både bygningerne selv, apparater som tørretumblere og vaskemaskiner i hjemmet, men også maskiner til industrielt brug.

Et boost til vedvarende energi på statsejet jordSundhedsrisiko ved CO2-udledning

Man regner også med, at Barack Obama vil præsentere nogle tiltag, som skal beskytte den amerikanske befolkning mod effekterne af klimaforandringer.

- Vi vil formentlig se, at der vil komme en lang række retssager fra guvernører fra utilfredse stater fra industrien fra som muligvis vil forhale processen, siger Esben Alslund-Lanthén.

Obamas eftermæle

De fire tiltag vil tage USA i den rigtige retning, men der skal en eller anden lovgivning til, før at det virkelig kommer til at batte noget for klimaet, mener klimaanalytikeren.

- Hvis Obama skal sikre sit eftermæle på klimaområdet, så kræver det en demokratisk storsejr ved midtvejsvalget, hvor der så kommer flertal i begge kamre i det amerikanske parlament, og så kan man så lave noget klimalovning, siger Esben Alslund-Lanthén.

USA er det land i verden, der bruger næstmest energi, og hovedparten kommer fra fossile brændstoffer. Kina er det land i verden, der bruger mest energi.

Facebook
Twitter