BILLEDER Festival er forskernes legeplads

Roskilde Festival får hjælp af over 100 DTU-studerende til at gøre ting smartere. Samarbejdet fører sommetider til nye virksomheder.

 • Tirsdag steg denne lyserøde ballon på billedet 50-60 meter til vejrs over to forskellige campingområder på festivalpladsen med et GoPro-kamera monteret nedenunder for at tage billeder af telte. På søndag stiger ballonen til vejrs over de samme områder. Forskere fra DTU Miljø skal bruge fotos til at vurdere, hvor mange og hvor store teltene er i området. Og hvor mange der bliver efterladt. Målet er at beregne, hvor meget metal, plast, tekstil osv., der kan genanvendes som ressourcer, så firmaer kan se, om det kan betale sig at sortere affaldet, siger de. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • Ved hjælp af ballonen kan DTU-folkene tage fotos, der svarer til størrelsen på to fodboldbaner. Det optimale ville være en drone, men det er for farligt pt. Det tog lidt tid at finde det rigtige sted at sende ballonen op, fordi vinden drillede lidt. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • Sådan ser GoPro-kameraet ud tæt på. Det er beskyttet af toppen af en overskåret plastikflaske. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • Tissevæggen ser massiv ud, udefra. Sidste år afprøvede man nogle særlige tissemåtter, PeeFence, hvor mænd i stedet for at tisse på hegnet kan tisse på måtten, der samler tisset sammen, så det ikke danner en sø på jorden og lugter (for meget). (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • I år har de studerende lavet en aftale med festivalen, så måtterne hænger rundt omkring som deciderede pissior. Der er opkvikkende og kække bemærkninger på tissemåtterne, så mændene kan vælge det budskab, der passer dem bedst. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • Nu vi er ved tis, så er Roskilde Festival og Landbrug & Fødevarer også gået sammen om et nyt bæredygtighedskoncept 'fra pis til pilsner'. Her opsamler man urin i særlige gylletanke og spreder det som gødning på maltbygmarker. Maltbyggen bliver siden brugt i ølproduktionen til en særlig festivaløl, der er brygget færdig i 2017. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • SunCooker er en soldreven vandhane med kogende vand.
 • Et vakuum solpanel varmer vandet op til omkring 60-70 grader ved hjælp af Solens energi. Et elektrisk varmelegeme inde i kassen varmer vandet resten af vejen op til cirka 90 grader, så det kan bruges til kaffe eller nudler. Det optimale vil ifølge Kristian Hentze, Taus Holtug, Jens Marius Bjerre Petersen fra Design og Innovation på DTU være, at man sætte solceller på varmelegemet, så man også får strøm fra Solen.
 • Sun Cookeren står i DTU's TechLab på festivalen. Plakaten forklarer om princippet for maskinen.
 • PaprNote er en genopfindelse af det historiske gækkebrev, som er bragt ind i den digitale tidsalder, der skal bringe folk sammen på festivalen. Med PaprNote kan du fra www.paprnote.dk sende et smukt udskåret papirklip til en, du kender på Roskilde Festival. Vennen skal hente sit papirklip hos DTU’s TechLab på festivalen og får tre hints til at gætte, hvem afsenderen er. Påskeægget er skiftet ud med fadøl, spaghetti eller et kys. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • I år har studerende også udviklet en stor affaldssorteringsvæg kaldet Trash Barometer, der står på to forskellige campingområder. Her viser piktogrammer med dåser, pavilloner, campingstole og affald generelt, hvor man kan kaste affaldet ind. De frivillige, der passer affaldsstationen, taster mængder ind på en tablet, og de studerende sørger for, at affaldsmængden fra ’østholdet’ og ’vestholdet’ bliver vist øverst på en skærm på væggen. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • Når folk glemmer at sortere affaldet, sørger professionelle pantsamlere for at samle dåser med mere og indløse panten i de særlige pantboder, hvortil køen er laaang. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
 • Over 100 studerende fra DTU har i år været med til at udvikle løsninger, der skal gøre Roskilde Festival smartere. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
1 / 13

Roskilde Festival er et testlaboratorium for studerende og forskere fra DTU. For sjette år i træk samarbejder festivalen med universitetet om at gøre ting smartere og mere miljørigtigt på festivalen.

I år har cirka 100 studerende grebet udfordringen og udviklet smarte affaldssorteringssystemer, vandspareplaner, kølesystemer til … nå ja i hvert fald øl, og der er også blevet plads til et digitalt gækkebrev, der skal bringe folk tættere på hinanden.

Projekterne kredser alle sammen om noget, som festivalens folk selv har peget på, at de gerne vil have hjælp til.

Projekter kan føre til nye virksomheder

De studerende bruger selv festivalen til at blive skarpere på at udvikle projekter. Der er også eksempler på, at projekter er blevet så stor en succes, at de studerende kan starte egen virksomhed med produktet.

Sidste år afprøvede man nogle særlige tissemåtter, PeeFence, hvor mænd i stedet for at tisse på hegnet kan tisse på måtten, der samler tisset sammen. I år har de studerende lavet en aftale med festivalen, så måtterne hænger rundt omkring som deciderede pissior.

Et andet projekt – Volt – der sørger for mobilopladning ved festivaler, blev testet første gang af studerende fra DTU på Roskilde Festival og SmukFest i 2012. I dag tilbyder Volt mobilopladning på flere end 30 festivaler i seks lande.

Facebook
Twitter