BILLEDER NASA bestiller grønne eksperimental-fly

Fire firmaer skal arbejde på at reducere flyenes brændstofforbrug, emmissioner og støj.

  • Lockheed Martin skal udvikle konceptet Hybrid Wing Body, hvor flyets krop bliver vingeformet, men hvor halen er mere traditionel end andre såkaldte blended wing body-fly (BWB). Øget løfteevne, reduceret luftmodstand og mindre støj er nogle af fordelene ved designet. (© Lockheed Martin Aeronautics Company)
  • Aurora Flight Services skal udvikle D8 “Double Bubble,” der er et dobbelt-gangs-fly baseret på komposit, hvor flykroppen er formet til at genere opdrift. Det giver mulighed for mindre vinger. Jetmotorerne er placeret på toppen af halen, så de kan drage fordel af luftstrømmen henover flyet. Det forbedrer både motorernes effektivitet og reducerer støj i kabinen og på jorden under flyet. (© Aurora Flight Sciences Corporation)
  • Dzyne Technologies skal udvikle et mindre regionalt jetfly, der også er baseret på blended wing body-designkonceptet (BWB). I designet smelter flykroppen og vingen sammen til en form. Rent aerodynamisk forbedrer formen opdriften og reducerer luftmodstanden.
  • Boeing har længe testet deres X-48 blended wing body-koncept. De første tests af et fly i lille skala blev afsluttet for nogle år siden. Men undersøgelserne af BWB-konceptet fortsætter. Her i en vindtunnel. (Foto: © Nasa, The Boeing Company)
  • Boeing skal også fortsætte udviklingen af deres såkaldte Truss-Braced Wing-koncept, der har meget lange og aerodynamiskt effektive vinger, der holdes oppe på hver side af spær, som er forbundet til kroppen. Den reducerede luftmodstand fra vingerne kan begrænse brændstofforbruget med over 50 procent.
1 / 5

I går blev 191 lande fra International Civil Aviation Organization enige om at reducere udledningen af kuldioxid fra flytrafikken.

Samtidigt er NASA i fuld gang med at skabe nye eksperimentelle fly, der skal demonstrere hvordan fremtidens flytrafik kan blive "grøn".

Organisationens mål er at reducere USA's kommercielle flyflådes udledninger med over 50 procent og samtidigt reducere støjgenerne fra flyene til halvdelen af niveauet for de mest støjsvage fly i luften i dag.

Fem flykoncepter på vej

Fire amerikanske virksomheder er blevet udvalgt til at udvikle fem nye eksperimentelle fly - såkaldte X-planes.

Aurora Flight Sciences, Dzyne Technologies Incorporated, Lockheed Martin og Boeing skal alle indsamle data og finde ud af hvordan problemet skal løses rent teknisk og økonomisk at bygge flykoncepterne i stor skala.

- Ved at sætte disse entreprenører i gang med at indsamle information nu vil det hjælpe os med hurtigt at gøre fremskridt, når vi er klar til at bygge selve de her X-planes, siger Ed Waggoner, NASA's Integrated Aviation Systems Program Director i en pressemeddelelse.

Hvert selskab skal i detaljer specificere kravene til hver deres eksperimentelle designs, som skal kunne levere to til tre timers subsonisk flyvning - og kunne flyve mindst to testflyvninger om ugen i løbet af et ét år langt forskningsprojekt.

Flyene skal efter planen i luften senest i år 2021.

Se de foreløbigt fem forskellige flydesigns i galleriet ovenfor.