BILLEDER Ny vejrsatellit viser Jorden i super-opløsning

GOES-16 blev opsendt i november. Nu er de første højtopløselige billeder blevet offentliggjort. En ny æra for vejrsatellitter er begyndt.

  • Caribien med Florida i midten. (© NOAA)
  • Her ses hele Jordens skive. Billedet er taget fra en afstand på 36.000 kilometer. (© NOAA)
  • Her et billede af Nordamerika. (© NOAA)
  • Støvpartikler fra Afrikas ørkener kan ses højt i atmosfæren. (© NOAA)
  • Argentina kigger gennem skydækket. (© NOAA)
  • Månen set fra geostationært kredsløb 36.000 km oppe. (© NOAA)
1 / 6

I to måneder har klimaforskere, meteorologer og vejrnørder ventet i spænding på de første billeder fra den nye vejrsatellit GOES-16, som den amerikanske klima- og vejrmyndighed NOAA opsendte i november sidste år.

Og nu er de her endelig. Organisationen offentliggjorde de første billeder i går, som viser hele Jordens skive i ekstrem opløsning.

NOAA kalder også de nye billeder for første skridt i en helt nye æra for vejrsatellitter.

Billederne er taget af satellittens Advanced Baseline Imager (ABI), der tager et billede af Jorden, som er i en fire gange så god opløsning, som den eksisterende GOES-satellit.

Den nye udgave kan levere et højtopløseligt billede af Jorden hvert 15. minut og et billede af fx USA hvert femte minut. Den skanner Jorden fem gange hurtigere end hidtidige instrumenter.

GOES-16 (Geostationary Operational Environmental Satellite) er placeret i et såkaldt geostationært kredsløb knap 36.000 kilometer over Jorden.

Satellitten forventes at forbedre NOAA's evner til at forudsige vejret og gøre myndigheden bedre til at advare ved ekstremt vejr.

- De her billeder kommer fra den mest sofistikerede teknologi til forudsigelse af alvorligt vejr på Jorden, som nogensinde er sendt ud i rummet, siger Stephen Volz, direktør for NOAA's Satellite and Information Service i en pressemeddelelse.

- De fantastisk rige billeder giver os vores første glimt af den betydning, GOES-16 vil have for udviklingen af livsvigtige forudsigelser.

Til maj annoncerer NOAA, hvad der bliver satellittens endelige position - den østlige eller vestlige halvkugle.

En ligeså avanceret satellit er dog allerede på vej. GOES-17 testes lige nu på Jorden og forventes at blive opsendt og flyttet til den tilbageværende position i foråret 2018.

Nye politiske vinde blæser dog over USA, hvor nyindsatte præsident Donald Trump forventes at skære drastisk ned på klimaforskningen.

Se billederne i fuld opløsning her.

Facebook
Twitter