BILLEDER På besøg i isbjørnens hovedstad i Canada

Hvert år vandrer flere hundrede isbjørne gennem byen Churchill i Canada på vej ud mod havisen. DR tegner et billede af byen og isbjørnene.

 • Advarslen på skiltet er ikke til at tage fejl af: Du er i isbjørneland. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Hudsonbugten er et specielt isbjørneområde på mange måder, blandt andet ved at de drægtige hunner her primært laver deres huler i jord/tørv mellem grantræerne og ikke i sne. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Sådan ser en isbjørnefælde ud. Når bjørnen prøver at nå ind til spækket - man kan ane ved gitteret - smækker fælden. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Her hænger spækket og skal lokke isbjørnen ind i fælden. Når isbjørnen bliver fanget, bliver den sat i 'fængsel' og senere kørt ud til fjorden, når havisen begynder at lægge sig. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • I lørdags lå temperaturen om dagen på omkring frysepunktet. Normalt burde den lille på minus 12-16 grader. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Churchill ser mere slidt og fattig ud nu, end da Lars Ostenfeld besøgte byen første gang i 2005. (Foto: Lars Ostenfeld © dr)
 • Havnen lukkede for år tilbage. Nu ligger den øde hen og forfalder. Tidligere trænede soldater i byen under Den Kolde Krig. Og der boede dengang 5000 mennesker i byen. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Den lukkede havn illustrerer meget godt byens forfald. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Churchill er blevet et tilløbsstykke de seneste år for forskere og tv-hold. I sidste uge var BBC i byen, i denne uge er et sydkoreansk tv-hold og en britisk dokumentarist i byen sammen med DR. Og Explore.org sender live derfra i samarbejde med organisationen Polar Bears International. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Der bor 800 mennesker fast i byen Churchill, der ligger isoleret 1000 km fra nærmeste by. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Brian Ladoon har levet med isbjørne i 1. række igennem 40 år. Han bor i Churchill og er guide. Han siger, at han forstår de signaler, som isbjørne sender. Og han taler selv med isbjørne-hannen Badass, der er kommet gennem byen i mere end 10 år. (Foto: DR3 © DR3)
 • Nogle af isbjørnene bliver tracket med GPS, så man kan se, hvor de bevæger sig. (Foto: Lars Ostenfeld © dr)
 • Sådan ser landskabet ud ved Churchill. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • Øde kendetegner byen Churchill. Her er byens kirke. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
 • En isbjørne-sikret tourbus venter på forskere og turister, der vil tæt på det største rovdyr på land - isbjørnen. Bemærk larvefødderne. (Foto: Lars Ostenfeld © Lars Ostenfeld og DR)
1 / 15

Det er november, og den tid på året, hvor den søvnige by Churchill i Manitoba på den vestlige bred af Hudson Bay i Canada vågner og bliver til isbjørnenes hovedstad.

Byen ligger 1000 km fra nærmeste by. Og man kan kunne komme hertil med tog eller fly.

Hundredvis af isbjørne, magre og sultne - deres sidste måltid med højt fedtindhold blev spist i det sene forår - vandrer nu rundt omkring og i Churchill.

De venter på, at havisen fryser til, og de kan jage deres vigtigste fødekilde, sæler. Men på grund af klimaforandringer fryser isen senere - isbjørnene må vente længere, og tiden til jagt bliver kortere.

DR3’s Lars Ostenfeld og fotograf Klaus Nedergaard er fløjet ind for få et unikt ’tæt og personligt’ billede af en af de arktiske mest ikoniske arter. Samtidig møder de Churchills indbyggere og hører om livet på sæt på isbjørnen på DR3 og på DR Viden.

Se billederne øverst i artiklen og få et indtryk af byen.

Forfalden by med isbjørne-turisme

Lars Ostenfeld besøgte første gang byen i 2005, og der er siden sket meget med stedet.

BBC har lige været i byen, og nu er der et tv-hold fra Sydkorea, en engelsk dokumentarist samt masser af forskere.

- Byen ser mere slidt og fattig ud, og der er kommet mere - og mere strømlinet - turisme. Dengang kunne man for en flaske whisky få en guide éndagstur. I dag er det big business – og mere seriøst, forklarer Lars Ostenfeld.

Ligesom byen i dag bruges til forskning for at følge udviklingen for isbjørne.

Høj arbejdsløshed

Churchill er generelt hård tramt. Havnen er lukket, og 10 procent - 100 ud af de 800 der bor her - er uden job.

Engang lå her også en militær base, hvor folk trænede under Den Kolde Krig, fordi man tænke, at det her landskab nok lignede Rusland.

Byen var dengang på 5000 indbyggere. Men uden havn og militær ser det sort ud. Kun turismen holder hjulene i byen kørende, fortæller Lars Ostenfeld fra Churchill.

Facebook
Twitter