BILLEDER Se det isfri Grønland

Professor Bo Elberling står bag en fotografisk dokumentation af permafrostens mysterier.

Grønland er hot. På flere måder. I takt med at det varmere klima afsmelter isen, dukker nye og hidtil ukendte landskaber og historiske vidnesbyrd op i permafrosten. Og i takt med at isen trækker sig tilbage, får landet en stadigt stigende international opmærksomhed. Såvel politisk som forskningsmæssigt.

For forskningsmæssigt er Grønland særdeles interessant at følge

Permafrosten er slet ikke så permanent og ændrer sig hele tiden. Det forsøger fotobogen Det isfri Grønland at illustrere.

Siden grundforskningscentret Center for Permafrost (CENPERM) blev oprettet på Københavns Universitet i 2012, har dets leder Bo Elberling med sit kamera, nøje dokumenteret centrets forskning.

Ideen er at illustrere Grønlands klimaændringer, både processer i lille skala, set i det mikroskopiske processer og vise det store overordnede billede, forklarer han til DR Viden.

- Billederne skal hele tiden køre op og ned i skala og vise de processer der sker, fortæller han.

Processer som vi taler meget om i resten af verden, men som grønlænderne ikke nødvendigvis oplever på samme måde.

- Spørger du den grønlandske fanger om han har oplevet klimaforandringerne, siger han nej, fortæller Bo Elberling. Derimod mærker han uforudsigeligheden i vejret. En uforudsigelighed, der samtidig giver grønlænderne nye muligheder.

For at forstå de processer, der lige nu foregår i Grønland, skal de ses både på molekylær niveau og i landskabernes panoramaer.

Vi bad Bo Elberling udvælg en række eksempler, som han kommenterer herover.