BILLEDER Tesla lancerer ny superbil

Udadtil ligner den forgængeren Tesla S, men under hjelmen er Tesla P85D et monster af en elbil.

  • Torsdag 9. oktober lancerede Tesla Motors og firmaets altoverskyggende bagmand Elon Musk den nye elbil Tesla D i en lufthavnshangar i Californien. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Monteret på en gigantisk robotarm, lod Musk bilens nykonstruerede chassis rotere rundt i alle tænkelige retninger, foran et talstærkt publikum. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)
  • Elon Musk har været bagmand på en række internetvirksomheder - heriblandt Paypal - og når han præsenterer sine elbiler, er referencerne til IT-verdenen tydelige. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Udadtil ligner Tesla D sin forgænger S-modellen. Nyhederne skal findes under motorhjelmen. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Bilen er spækket med teknologi, udviklet af Damler koncernen, blandt andet sikkerhedsfeatures som kan holde bilen i sin vognbane. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Indefra kabinen, ser det den teknologi sådan ud. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Modellerne forventes at være på gaden i slutningen af året. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)
  • (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)
1 / 8

Der er biler, der er elbiler og så er der Tesla.

Torsdag aften præsenterede Tesla Motors administrerende direktør Elon Musk seneste skud på stammen af virksomhedens potente og avancerede elkøretøjer.

D-serie, der udadtil ligner den forrige Tesla S.

I et stort tilløbsstykke af et show, afholdt i Californiens Hawthorne lufthavn, der også huser Musks Space X projekt, fik han vanen tro lanceringen til mere at minde om den slags, der kaster nye mobiltelefoner af sig, end traditionelle præsentationer af firehjulede transportmidler.

Dels fordi internetbranchen er hvor Musk kommer fra, men måske også fordi bil og IT-teknologi er ved at smelte grundigt sammen.

0-100 på godt tre sekunder

D'et i serien står for "Dual" og refererer til bilens to motorer, der lader bilen trække på alle fire hjul, samtidig med at den kan flytte sig fra 0-100 km/t på 3,2 sekunder. Dertil er rækkenvidden forøget, så den i topmodellen kører helt op til 442 kilometer på en opladning.

Foruden ny motorkonstruktion er Tesla D serien spækket med ny teknologi, der blandt andet er godt på vej til at gøre den selvkørende.

Dog ikke i fuld skala, men med muligheden for at bilen kan aflæse vejskilte, holde sig i egen vejbane og parkere sig selv.

Hertil er den udstyret med et radarsystem, så føreren får langt højere sikkerhed ved kørsel i tåge og snevejr.

Teknologi fra Mercedes

Altsammen teknologi, der stammer fra Daimler koncernen i Tyskland, som Tesla arbejder tæt sammen med. (Og som kan opleves allerede i de mest veludstyrede Mercedeser).

Mens D-modellerne bliver biler i den dyre ende, er det Elon Musks ambition at lave præsentere en økonomisk el-bil, der skal kunne anskaffes til en pris på 35.000 dollars eller godt 200.000 kroner. Hvornår den er på markedet er endnu uvist.