Biologisk tidsmaskine: Planter vil udskille mere CO2 end de optager

Verdens planter er selv aktive medspillere i at fremskynde klimaforandringerne, viser ny rapport fra danske forskere.

På en mark nær Jægerspris har forskere fra DTU Kemiteknik, Københavns Universitet og Aarhus Universitet gennem 10 år undersøgt, hvordan højere temperatur, øget CO2 og ændret nedbørsmønster påvirker de biologiske processer i den danske natur i fremtiden. (Foto: Kim Pilegaard © DTU Kemiteknik)

Verdens planter er selv en aktiv medspiller i at fremskynde klimaforandringerne. CO2-udskillelsen forventes nemlig at overstige CO2-optaget. Det er én af konklusionerne i forskningsprojekt CLIMAITE, der har set på de klimamæssige realiteter 60 år frem i tiden.

Forskere fra DTU Kemiteknik, Københavns Universitet og Aarhus Universitet har med støtte fra Villum Fonden udviklet en biologisk tidsmaskine. Med den har man som de første i verden undersøgt, hvordan højere temperatur, øget CO2 og ændret nedbørsmønster påvirker de biologiske processer i den danske natur i fremtiden.

CO2, nedbør og temperatur

For 10 år siden byggede man den biologiske tidsmaskine på en mark nord for Jægerspris. På marken har man styret temperatur, nedbør og CO2-påvirkningen.

- De normale forsøg har tidligere været, at man kiggede på enten CO2, temperatur eller nedbør, og så har man tænkt, at hvis man kendte effekten af de enkelte faktorer, kunne man regne ud, hvad den samlede effekt ville være – altså at så ville 2+2 = 4.

Det forklarer Claus Beier, der er tidligere leder på CLIMAITE-centret og nu er forskningsdirektør på Norsk Institut for Vannforskning.

- I vores biologiske tidsmaskine har vi lavet alle tre faktorer på én gang ud fra et givet fremtidsscenarium, siger han til DR2 Morgen.

Økosystem taler sammen med atmosfæren

Atmosfæren og økosystemerne står hele tiden og taler sammen. Når planter vokser, optager de CO2 fra atmosfæren. Omvendt, når planterne dør og forrådner, bliver CO2 sendt tilbage igen.

Forskerne er i CLIMAITE gået ud fra gennemsnitlige klimaændringer og ikke ekstreme klimaændringer. - Et af de store spørgsmål er, at når klimaet ændrer sig, vil det så påvirke de her optage-processer mest, eller vil det påvirke de processer, der sender CO2 tilbage til atmosfæren? siger Claus Beier.

Planter øger CO2-udledningen

- I de fleste tilfælde vil man jo tænke, at når atmosfæren rummer mere CO2, som planterne lever af, ville det have en gødningseffekt, så planterne vokser mere. Det gør de også. Men desværre viser forsøget med den biologiske tidsmaskine også, at de processer, der slipper CO2 tilbage til atmosfæren, faktisk bliver påvirket mere, siger Claus Beier.

- Det betyder, at naturen i hvert fald ifølge vores forsøg ikke vil være så stor en hjælp, eller slet ikke vil være nogen hjælp i forhold til klimaforandringerne – næsten tværtimod, siger han.

På en mark nær Jægerspris har forskere fra DTU Kemiteknik, Københavns Universitet og Aarhus Universitet har udviklet en biologisk tidsmaskine. Med den har man som de første i verden undersøgt, hvordan højere temperatur, øget CO2 og ændret nedbørsmønster påvirker de biologiske processer i den danske natur i fremtiden. (Foto: Teis Mikkelsen © DTU Kemiteknik)

Skurken er … blandt andet mikroorganismer

Den biologiske tidsmaskine har også identificeret nogle af skurkene.

Når planterne optager mere CO2, slipper de også ekstra CO2 ned til mikroorganismerne i jorden. - Det vil sige, at mikroorganismerne bliver skurke i den her sammenhæng, fordi de bliver stimuleret ekstra til at nedbryde det organiske materiale. Det kulstof, der er gemt i jorden, begynder pludselig at blive omsat og sendt tilbage til atmosfæren, forklarer Claus Beier.

Tingene går ikke amok

Den gode nyhed er dog, at det viser sig, at tingene ikke går amok, selv om alle ting – nedbør, CO2 og temperatur – er til stede på samme tid.

- I fleste tilfælde, hvor vi blander dem sammen, har det faktisk en dæmpende effekt, siger Claus Beier.

Det betyder, at forandringerne ikke bliver så voldsomme, som man kunne have tænkt, hvis man kiggede på, hvad effekten af CO2 og temperatur er hver for sig fx. Det er den gode nyhed, for de kommer jo til at optræde sammen, siger han.

Natur 2075 ligner natur 2015

Som tidligere nævnt har man i projektet forsøgt at fremskrive, hvordan den danske natur vil se ud i 2075. Og man er gået ud fra gennemsnitlige klimaforandringer i stedet for ekstreme klimaforandringer.

- Det har været lidt af en overraskelse for os, at når vi går op til vores biologiske tidsmaskine 10 år efter og kigger på de felter, der er nutiden og fremtiden, kan vi ikke med det blotte øje se forskel. Så umiddelbart ser det ikke ud til, at naturen kommer til at forandre sig, siger Claus Beier.

Næste gang går man efter ekstremt klima

- Vores forsøg har måske ikke været så skarp på, hvis der kommer virkelige ekstreme klimaændringer, tre-fire måneders tørke fx, som måske vil slå økosystemet ihjel, og noget nyt vil komme op. Den situation kunne faktisk godt medføre, at naturen kommer til at se anderledes ud. Det ved vi ikke noget om, siger han.

I dag bliver resultatet af forskningsprojektet CLIMAITE med klima-tidsmaskinen fremlagt på konferencen Ecosystems in 2075 på København Universitet.

- Hvis vi skulle lave et CLIMAITE-2-forsøg, skulle det i høj grad fokusere på de ekstreme klimaændringer mere end de gennemsnitlige, som vi har set på, siger Claus Beier.

Forskere fra DTU Kemiteknik, Københavns Universitet og Aarhus Universitet har på en mark ved Jægerspris udviklet en biologisk tidsmaskine, hvor man kan styre temperatur, CO2 og nedbør. På billedet ses tydeligt, hvordan man med overdækning om natten om vinteren kan styre temperatur og planter. (Foto: Poul Therkild Sørensen © DTU Kemiteknik)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk