Brad Pitt bygger 'grønne' huse til indianere

Skuespillerens byggefond vil opføre energirigtige huse i et indianerreservat i Montana.

Sådan kommer de nye huse til at se ud i for indianerstammerne Sioux og Assiniboine i indianerreservatet Fort Peck Indian Reservation i Montana i USA. (© Graft / Make It Right)

600 medlemmer af indianerstammerne Sioux og Assiniboine venter i dag på en bolig i reservatet Fort Peck Indian Reservation i Montana i USA.

De er klumpet sammen flere familier i samme lille bolig.

Nu har nogle af de fattigste af familierne udsigt til et liv i et nyt energivenligt hus, der producerer mere energi, end det bruger, takket være boligfonden Make It Right.

Solceller på taget og tro mod kulturen

Tilbage i 2007 stiftede den amerikanske skuespiller Brad Pitt boligfonden Make It Right, der er arbejder nonprofit på at skaffe boliger til folk i nød.

I et års tid har Make It Right og de tilknyttede arkitekter, Graft blandt andre, samarbejdet med stammelederne i reservatet for at designe en bolig, der er tro mod indianernes kultur.

Nu er man klar med en model med solceller på taget og 3-4 soveværelser, og senere i år går man i gang med byggeriet af 20 huse.

Make It Right har sat en grænse for, hvor mange penge familierne må tjene for at få adgang til et hus. Samtidig arbejder man videre med en helhedsplan for reservatet.

Bæredygtighed og social retfærdighed

Boligerne er inspireret af konceptet 'Cradle to Cradle', hvor man fokuserer på bæredygtigt design, bæredygtig byggeproces og bæredygtige byggematerialer, der kan genanvendes.

Konceptet bygger også på ønsket om at fremme social retfærdighed og menneskelig værdighed.

Det betyder blandt andet, at Make It Right's boligprojekter er forbeholdt mennesker i nød, eller mennesker der tjener få penge, fx offentlige ansatte som lærere, brandmænd, sygeplejersker og politibetjente.