Dansk plastikpose skal sikre rent drikkevand til Afrika

En enkelt pose kan fjerne bakterier i op til 500 liter drikkevand.

Ved hjælp af solstråler kan en plastikpose i løbet af fire timer omdanne fire liter bakteriefyldt vand til rent drikkevand. Posen, som ses på billedet, er opfundet af danske studerende. (© SolarSack)

Den dansk-udviklede plastikpose SolarSack, som to studerende fra Arkitektur og Design på Aalborg Universitet står bag, kan få en stor betydning for store dele af Afrika, hvor det kan være svært og dyrt at få adgang til rent drikkevand.

- SolarSack er en måde at skaffe rent drikkevand ved at benytte en ressource, der er rigeligt af i Afrika: Solen, fortæller Anders Alexander Løcke, der sammen med Louise Ullmann har udviklet plastikposen.

Efter at de vandt den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad har deres ide fået international opmærksomhed.

En tur til Afrika

Ideen til SolarSack opstod under en studietur til Afrika, fortæller Anders Løcke. I to uger besøgte de to opfindere slum, landsbyer og flygtningelejre i Østafrika.

- Vi kunne se, at de brugte mange ressourcer på at koge vand, og det var ressourcer, der både var dyre og hårde for miljøet.

Ved at udnytte en proces, der kaldes solpasteurisering kan man slå farlige bakterier ihjel og rense drikkevand.

- Solpasteurisering, som SolarSack er baseret på, er over 20 år gammel. Men vi har kombineret det med vores egen research og har formet posen til, hvad den er nu, fortæller Anders Løcke.

Frisk vand ved hjælp af Solen

SolarSacken består af to lag plastik, som benytter Solens varme og Solens UVA og UVB-stråler til at dræbe bakterier, når den ligger i solen. Og det sker på relativt kort tid, fortæller opfinderen.

- En pose kan give fire liter vand på fire timer. Ofte kortere tid, når solen stråler i Afrika. Men efter fire timer er man sikker på, at vandet er pasteuriseret.

Posen kan genbruges op til 150 gange, hvilket sammenlagt giver over 500 liter vand for blot en enkelt plastikpose.

Posen indeholder ingen dyr teknologi. Det er konstruktionen og materialet, der gør SolarSack unik. En enkelt pose kan fremstilles for ganske få kroner og af en hvilken som helst virksomhed, der kan producere plastikposer. Med transport osv. kan en enkelt plastikpose nå forbrugeren for mellem 7-8 kroner.

Næste skridt

SolarSack er ikke i produktion endnu, men de studerende har testet indpakning og anvendelse i Afrika og funktion i Danmark. De er derfor sikre på, at plastikposen fungerer.

Efter sommeren arbejder Anders Løcke på, at SolarSack skal i produktion, forhåbentlig med støtte fra velgørende organisationer. Røde Kors i Kenya har bl.a. udvist interesse.

- Derudover skal vi have gennemført kliniske studier, der viser, at SolarSack ikke har bivirkninger. Ellers vil Røde Kors ikke investere.

SolarSack skal også med i finalen i konkurrencen Climate Launchpad. Den foregår i oktober måned på Cypern.