Dansk tankegang klimasikrer New York

Arkitektgruppen BIG udformer megabyens kystsikring med inspiration fra Danmark, hvor vandet lukkes ind i stedet for at holdes ude.

Sådan ser BIG's vinderprojekt ud for kystsikring af Manhattan i New York i USA. Man åbner op for vandet og bruger kystsikringen som et rekreativt område for lokalbefolkningen. (© BIG - Bjarke Ingels Group)

I 2012 blev USA ramt af et chok. Superstormen Sandy oversvømmede bydelen Manhattan i New York, hvor blandt andet finansdistriktet Wall Street ligger. Og i flere dage var dele af bydelen uden strøm.

Efterfølgende blev der udskrevet en konkurrence for at klimasikre megabyen - Rebuild by design.

Den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans selskab BIG vandt ét af projekterne til 335 millioner dollars - 1,8 milliarder kroner - til klimasikring af den mest udsatte del af Manhattan. Projektet inddrager en central tankegang, som vi kender fra klimasikring i Danmark.

The Big U

I denne uge er netop klimaforandringer på dagsordenen i flere dage i New York i forbindelse med FN's generalforsamling. Og byen er selv et godt eksempel på en by, der er truet af klimaforandringer.

BIG's projektet hedder The Big U - hvor u'et ligner kanten rundt om Manhattan.

Umiddelbart kan det være svært at forestille sig New York omgivet af store diger eller dæmninger, der skal holde vandet ude.

Og Bjarke Ingels' projekt vender da heller ikke ryggen til vandet, forklarede han, da Karen Hjulmand fra Orientering på P1 besøgte hans tegnestue i New York tidligere på ugen.

Sammentænker infrastruktur og aktiviteter

- I stedet for at bygge en dæmningsmur mellem New Yorks indbyggere og det vand, der ligger omkring dem, har vi foreslået, at man skal lære af den nye parkpromenade i byen, The High Line, siger Bjarke Ingels.

The High Line er en nedlagt jernbane - et stykke offentligt infrastruktur - der nu er blevet til ét af de mest søgte og populære parker i byen.

- Man kan lave den nødvendige kystsikring på en måde, så den bliver til en forbedring af miljøet, siger Bjarke Ingels.

Byen er klar til vandet

- Så når man kommer til The Big U - Manhattans havnefront i fremtiden - vil man ikke opleve dæmninger eller stormvægge.

- Man vil opleve parker og landskaber, der bugter sig. Bænke og pavilloner, der snor sig. Og andre ting, der giver aktiviteter og liv, men som samtidigt også er de investeringer, der beskytter byen mod oversvømmelser, forklarer Bjarke Ingels.

Kender princippet fra Danmark

Det er en form for klimasikring, som Bjarke Ingels har med hjemmefra, forklarer Karen Hjulmand, der også er klimamedarbejder på Orientering.

Man ser det samme på fx Islands Brygge i København, hvor der er havnebad, skaterbane, bløde cykelstier, der snor sig, legepladser med mere.

- Når vandet så pludselig kommer og presser sig ind fra havnen eller det regner rigtig meget, bliver området til vandopsamlingssteder, der leder vandet væk, så man kommer af med vandet.

- Det skal måske kun bruges én gang om året, så det er vigtigt at tænke det dejligt og rekreativt, når det ikke skal bruges til regnvandsopsamling, siger Karen Hjulmand.

Alle er klar over alvoren

I første omgang begynder The Big U at klimasikre den østlige del af Manhattan. Det er et lavindkomstområde, som kan sammenlignes med et slags socialt boligområde i Danmark. Og Obama-regeringen støtter med penge.

Samtidig inddrager BIG lokalbefolkningen, så projektet bliver udformet i overensstemmelse med de boligområder, der ligger i nærheden.

Selve kystsikringsprojektet viser, at alle - bystyret og Obama-regeringen - tager for givet, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer en ny superstorm, oversvømmelser, skybrud og så videre.

Klimasikring skal tænkes ind

Så klimasikringen skal indtænkes fra nu af i den måde, som man laver byen på. Det er også det indtryk Bjarke Ingels har af, hvor parat USA - eller New York - er til opgaven:

- Der er ingen tvivl om, at Sandy var et kæmpe 'wake up call'. Man kan sige, at hele den del af Manhattan, der bliver indkapslet af det store U var også den del af Manhattan, der mistede strøm i 14 dage i 2012.

- Det er klart, at det er en økonomisk katastrofe, når USA's største økonomiske centrum lige pludselig går blackout i 14 dage. Så der er ingen tvivl om, at man tager det ekstremt alvorligt, siger Bjarke Ingels.

New York som en havneby

Han mener, at folk samtidig har bevæget sig væk fra det gamle dogme med, at infrastruktur er en flok ingeniører, der pløjer en masse beton ud, og så er det problem klaret. Man har erkendt, at New York nu er en by ved vandet.

Tidligere var det kun industri og motorveje, der lå langs vandet. Og fx ligger der boliger på Manhattan lige ud til East River, hvor vinduerne vender ind mod byen i stedet for ud mod vandet.

- Men nu har man vendt byen om, fordi man er klar over, at man er nødt til at have en attraktiv og tilgængelig havnefront, siger Bjarke Ingels.

- Men samtidig bliver man nødt til at sørge for, at den bliver lavet på en sådan måde, at den er beskytter den bagvedliggende by fra at blive oversvømmet, siger han.

Udstilling i New York

Kystsikringsprojektet The Big U bliver lige nu udstillet på en dansk udstilling i New York, som det danske House of Green står bag.

House of Green præsenterer danske grønne løsninger udviklet af danske virksomheder. Til dagligt har House of Green et permanent udstillingscenter i København i Industriens Hus.