Danske forskere og Forsvaret sikrer polarforskning tæt på Nordpolen

REPORTAGE fra forskningsstationen Villum Research Station i Arktis, hvor naturen er vild og bevidsthedsudvidende.

Det nordøstlige Grønland er slaraffenland for polar- og miljøforskere. (Foto: © Gitte Hansen/DR Østjylland, Gitte Hansen/DR Østjylland)

- Nu er vi her. Hvor er det vildt.

Tobias Sandfeld står ud af Dornier-maskinen, der netop er landet på Station Nords brune grus. Med 14 graders varme er det overraskende varmt - her knap 1000 km fra Nordpolen.

Optakten til turen har også været lidt vild. Bagagen kom nemlig ikke med til Svalbard, der er porten ind til dette øde sted, så han har brugt det meste af en nat i Longyearbyen på at skaffe nyt polarudstyr - sammen med sin kollega. Endda uden grund, for bagagen ankom lige til sidst.

De to er biologer, og de er netop landet i det nye slaraffenland for miljøforskning, som Station Nord er ved at udvikle sig til.

For som varmen på landingspladsen antyder, er klimaet generelt blevet mildere på grund af klimaforandringer, og dermed er det nordligste Grønland også blevet mere tilgængeligt.

De to biologer er her så højt mod nord for at kortlægge, hvilke insekter og edderkopper der hører hjemme her.

Biologer, geologer, glaciologer og palæontologer har fået gode vilkår at forske under.

Aarhus Universitet har åbnet en forskningsstation på Station Nord og driver den i samarbejde med det danske forsvar, der har seks soldater udstationeret året rundt tæt på verdens ende.

(Foto: © Tobias Sandfeld, Tobias Sandfeld)

For geolog Nicolaj K. Larsen fra Aarhus Universitet åbner forskningsstationen nye muligheder.

- Hvis vi ikke havde Station Nord, så var det ikke muligt at arbejde heroppe i Nordgrønland. Både militærets station og forskningsstationen giver forskningen et kæmpe løft, siger Nicolaj K. Larsen.

Han er sammen med to kolleger ved at undersøge, hvor hurtigt isen trak sig tilbage efter sidste istid. Viden, der også kan bruges til at forstå nutidens klimaforandringer.

  • Helikopter bringer forskerne i felten. (Foto: © Nicolaj K. Larsen, Nicolaj K. Larsen)
  • På vej ud til store vidder. (Foto: © Nicolaj K. Larsen, Nicolaj K. Larsen)
  • På feltarbejde med at indsamle sten. (Foto: © Nicolaj K. Larsen, Nicolaj K. Larsen)
  • Fascinerende natur. (Foto: © Nicolaj K. Larsen, Nicolaj K. Larsen)
1 / 4

Det var en donation på over 70 millioner kroner fra Villumfonden, der gjorde det muligt at bygge en fuldt udstyret forskningsstation. Den har soverum, køkken og dagligstue, der er med til at gøre opholdet behageligt for forskerne. Laboratorier og garagen med værktøj, snescootere, firehjulede motorcykler og en samling cykler er med til at understøtte arbejdet.

Tobias Sandfeld er begejstret for stedet.

- Det er bevidsthedsudvidende. Vi får allesammen ny viden, der er da bevidsthedsudvidende i ordets bogstavelige forstand, siger han.

  • Landskabet er goldt, men indimellem er der bid. (Foto: © Tobias Sandfeld, Tobias Sandfeld)
  • Det er ikke blomsten, der har Oskar l.P. Hansens interesse, det er insektet. (Foto: © Oskar L.P. Hansen, Oskar L.P. Hansen)
1 / 2

- Det er vigtigt at forstå, at det er meget nyt. Det er 100 år siden Knud Rasmussen var på slæderejse, så det er nyt at forske i Grønland på denne måde. Det er muligt, fordi man komme hertil med fly, logistikken er på plads, og så er der soldaterne, der får det hele til at glide, siger Tobias Sandfeld.

Soldaterne er de stationsspecialister, der bor på stationen, både når midnatsolen skinner, og når mørketiden sænker sig. De er myndigheden i verdens største nationalpark sammen med Siriuspatruljen fra Daneborg og kollegerne i Mestersvig.

Opgaven er at håndhæve inuitternes suverænitet til området samt være politi.

Rejser man ind i Nordøstgrønland skal man have opholds- og indrejsetilladelse. Det gælder også forskerne, der også skal have tilladelse til at komme ind og til at tage prøver af sten, planter eller insekter med hjem til Danmark. Men det store arbejde er at håndtere fly og holde stationen kørende med varme og vand, og alt hvad der ellers kan vise sig.

  • Stationsspecialist Poul Friis Jørgensen hjælper koreanske polarforskere. (Foto: © Gitte Hansen, Dr Østjylland)
  • Flytårnet på Station Nord. (Foto: © Gitte Hansen, Dr Østjylland)
  • Poul Friis Jørgensen ved generatoren, der holder hele Station Nord i gang. (Foto: © Gitte Hansen, Dr Østjylland)
  • Station Nord har to aflagte slædehunde fra Siriuspatruljen, Det er Mingus og Grisgris. (Foto: © Gitte Hansen, Dr Østjylland)
1 / 4

Poul Friis Jørgensen fra Holstebro er stationspecialist:

- Der er rigtig meget arbejde med landingsbanen, den skal altid været ryddet for sne, fordi den også er nødlandingsplads.

Poul Friis Jørgensen har opholdt sig på station Nord nu uafbrudt i 13 måneder. Han kender dens cyklus.

- Når der er forskere, så er der travlhed fra morgen til langt ud på aftenen, så glæder man sig lidt til, at vinteren kommer. Når man så har været alene i mørket og kulden, så glæder man sig til, der kommer forskere igen, siger han.

Foreløbig kunne logistikleder Jørgen Skafte fra Aarhus Universitet godt ønske sig endnu mere aktivitet.

- Det skal lige løbes i gang. Vi har dog udenlandske institutioner, der har vist interesse for stedet. Vi har koreanere, der har sat en målestation op og netop nu er ude i felten. Også universitetet på Svalbard har vist interesse. Vi håber, at andre vil ind på sigt, så vi kan få dækket vores omkostninger, det kniber i øjeblikket, siger Jørgen Skafte.

Fakta om Villum Research Station

  • Skal beskæftige sig med klimaforskning

  • Har plads til 14 forskere ad gangen

  • Har køretøjer og mobile laboratorier

  • Forskerne kan studere forhold i jorden, i isen, i vandet og i luften

  • Drives af Aarhus Universitet

  • Etableringen har kostet 70,5 mio. kr., som er betalt af Villum Fonden

Fakta om Station Nord:

  • Militær Station i det nordøstlige Grønland på position 81°36' nord 16°40' vest

  • Overtaget af det danske forsvar i 1975

  • Bemandet med seks stationsspecialister, der kaldes fupper

  • Har til opgave at håndhæve suverænitet og være politimyndighed i Grønlands nationalpark

  • Skal også sørge for at fly kan lande eller nødlande året rundt på landingsbanen