Danskerne vil gerne leve grønnere – men det skal være nemt

Viljen til at bidrage til grøn omstilling handler ofte om praktiske ting, siger forsker.

(Foto: Anders Kristensen © Scanpix)

En ny kampagne fra Energistyrelsen vil have os danskere til at blive endnu mere miljøvenlige i alle hverdagens valg. For ifølge Energistyrelsens undersøgelser, vil den allerstørste del af vi danskere gerne leve mere grønt, men vi vil ikke betale mere for det eller gå på kompromis med komforten. Konklusioner, der ikke kommer bag på forsker ved DTU og medforfatter til bogen Klimaets Sociale Tilstand Bettina Hauge. - Det er helt i tråd med vores egen analyse og undersøgelse, fortæller hun til P1 Morgen.

Kæmpe grønt potentiale blandt danskerne

På den ene side er det ret frustrerende, siger hun, men understreger at det samtidig er spændende, da den store gruppe af borgere med viljen til at leve mere grønt, udgør et kæmpe potentiale. Derfor skulle vi gerne gøre det muligt for folk at forandre på tingene, mener Bettina Hauge. - Vi er nødt til at gøre valg nemme for forbrugerne. Det er frygteligt kompliceret at skulle tage stilling hvad der egentlig er et klimavenligt produkt og hvornår vi lever klimavenligt, siger hun og fortsætter. - Der er forskellige opfattelser hos folk og vi kan proppe nok så meget viden ind omkring CO2 udledning og hvordan man lever klimavenligt, men hvis ikke det virker i folks hverdagsliv, er det rigtig svært at få lavet de her nye vaner, siger hun.

Efterlyser redskaber til at leve et mere klimavenligt liv

Derfor kan man ifølge Bettina Hauge ikke lade viden stå alene, i forhold til at overbevise folk om at træffe flere grønne valg. - Rigtig meget forskning peger i retning af, at vi ikke er rationelle mennesker. Vi træffer i højere grad valg, der skal få tingene i hverdagen til at hænge sammen, siger hun. - Og så kan det godt være, at vi ønsker at være mere klimavenlige, men vi formår det ikke, siger Bettina Hauge. Og det handler altså ikke kun om viden. Folk skal have nogle redskaber i hverdagen, der gør det bedre for dem at leve et klimavenligt liv. Ikke mindst hvordan man starter det? Hvordan laver man nye vaner? - Det skal vi selvfølgelig hjælpe folk til, slutter hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter