Hvor tit bruger du din boremaskine? Hvis du overhovedet har en, har opgørelser vist, at en boremaskine bliver brugt cirka 18 minutter i sin levetid. Det er godt eksempel på noget, der med fordel kunne deles af flere personer.
Jens Mose Pedersen fra Herlev er med i en deleklub sammen med 50 kollegaer. Her deles de om trailere, betonblandere og alt muligt andet værktøj.
- Det fungerer rigtigt godt, men det kræver selvfølgelig disciplin, siger Jens Mose Pedersen.
I deleklubben har de næsten alt almindeligt værktøj, fordi klubben har eksisteret i flere år.
Deling af for eksempel værktøj giver ikke kun god mening, fordi det betyder, at man ikke skal købe alting selv. Det er også ressourcebesparende, forklarer forsker ved Syddansk Universitet.
Deling gavner miljøet
For når Jens og hans kollegaer deler værktøj med hinanden, behøver de ikke have hver sin boremaskine, hækkeklipper og så videre. Samtidig bliver værktøjet, som de køber, brugt mere.
Og det er en god ting, mener Henrik Wenzel, der er lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet
- En meget stor del af den slags produkter bliver smidt væk uden, at de egentlig er gået i stykker. Ofte er det ikke slid, der har betydning for, om noget bliver smidt, siger Henrik Wenzel.
Derfor kan en deleordning være en fordel, da tingene bliver brugt mere end det ellers.
- Det sparer en ret stor del af produkterne, hvis man kunne slide dem op. Ved at slide dem op undgår man, at de bliver umoderne eller forældet, og derfor smidt ud. På den måde er det ressourcebesparende at bruge produkterne mere, siger Henrik Wenzel.
Gode råd til at starte deleklub
- •
Ud fra de erfaringer, Jens Mose Pedersen har gjort med sine kollegaer, så har han følgende råd til at starte en deleklub:
- •
Saml 10-20 personer, hvor man kan starte i det små, og så køb mere og mere, som man får råd.
- •
Hav disciplin. Sæt tingene på plads og rengøre dem efter brug.
- •
Hvis noget går i stykker, så reparerer man det med penge fra den fælles pulje.