Designkonkurrence forener bykunst og energiproduktion i København

Amerikansk organisation har udvalgt den danske hovedstad som centrum for prestigefuld konkurrence.

WIND STALK (© Land Art Generator Initiative / LAGI)

Henover årsskiftet, kunne folkene bag den amerikanske organisation 'LAGI - Land Art Generator Initiative' hæve glassene og erklære konkurrencen om at skabe et bæredygtigt og energiproducerende kunstværk til København for åben.

Værket skal være offentligt tilgængeligt og generere strøm til elnettet, samt designes specifikt til en grund på Refshaleøen i København - direkte overfor Den Lille Havfrue på den modsatte side af havnen.

Kombination af æstetik og funktion

LAGI arbejder for at bringe kunstnere, arkitekter, ingeniører og videnskabsfolk sammen, for at skabe nye løsninger for bæredygtige energianlæg, der kombinerer æstetik og funktion.

Typisk er miljøvenlige energikilder ikke ønsket nogen steder og selv de stærkeste miljøforkæmpere, vil hverken have solcelleanlæg eller vindmøller i deres baghave, fortæller den ene af LAGI's stiftere Elisabeth Monoian til dr.dk/viden.

Derimod er offentlige kunstværker noget, som alle byer ønsker sig og som både kan skal stolthed og blive til overskudsgivende turistmagneter. Og vi vil forene de to, forklarer hun.

Københavns wow-effekt

Konkurrencen i København er den 3. af sin art og følger efter lignende tiltag, afholdt i Dubai og Abu Dhabi i 2010, samt i New York i 2012. Sammen med sin mand og LAGI makker, arkitekten Robert Ferry, har Elisabeth Monoian længe haft kig på København som et muligt næste skridt for deres organisation.

- København har den samme wow-effekt, som de to andre steder, fortæller hun, da vi møder hende på sit midlertidige kontor på IT-Universitet i København, der er blandt projektets danske samarbejdspartnere.

Hun peger blandt andet på den danske hovedstads mål om, at være CO2 neutral i 2025 og københavnernes unikke cykelkultur som eksempler på, at det er by man holder øje med i verden.

- Når man kan få alle typer af mennesker til at cykle, kan man noget stærkt, siger hun.

 • Med inspiration fra den tyske sangerinde NENAs 80'er hit 99 luftballoons, har gruppen bag projektet her tænkt et set-up hvor solpaneler på ballonerne i alt genererer 14.000 Megawatt pr år. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • De ultratynde solpaneler i installationen her vil kunne generere 4600 megawatt om året. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Ligesom rigtige blomster lukker sig op i dagtimerne, gør solpanelblomsterne her det samme. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Den japanske kunstner Takuya Onishi har designet disse insektlignende sol- og vindfangere til ørkenen udenfor Dubai. De vil årligt generere 2400 megawatt. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Et kunstigt skabt landskab, der skal forøge og koncentrere vinden og omdanne den til energi. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • De trebenede konstruktioner opsamler solenergi - enten hver for sig eller i store parker som her. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • De vertikale solopsamlende bånd er inspireret af luftspejlinger og består af i alt 80.000 kvm materiale. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Turbinen her er på størrelse med en vindmølle men danner energi gennem sin hårfagre turbine. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Jo mere energi fra solen og tidevandet som kuglerne opsamler i løbet dagen, des mere lyser de om natten. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Konstruktionen her er tænkt til at udnytte energien i tidevandet. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Installationen her udnytter ørkenens sandstorme og omdanner dem til energi. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Solopsamlerne her er skabt af en tynd siliciumfilm der alt i alt kan generere 1000 megawatt pr. år. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • En hyldest til De Forenede Arabiske Emirater og den måde planeterne i vores solsystem stod på, da staternes sammenhæng blev oprettet på i 1971. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Skulpturens formål er at danne så stort et overfladeareal som muligt at opsamle solenergi på. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Det kunstige træ er skabt af balloner og rør i pvc og dets svajen i vinden vil både genere energi og samtidig skabe skygge som rigtige træer. Og kan placeres hvor der normalt ikke er grundlag for at plante rigtige træer. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • 200 svævende vindmøller over Freshkills parken på Staten Island udenfor New York. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • WindNest er det første LAGI projekt, der er i færd med at blive opført i virkeligheden. Det sker to forskellige steder i byen Pittsburgh og installationen udnytter både sol- og vindenergi. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
 • Støddæmperne i de i alt 1203 svajende kulfiberstilke på 55 meter hver danner energi, når vind og vejr tager fat i dem. (© Land Art Generator Initiative / LAGI)
1 / 18

Siden LAGI lagde ud med den første konkurrence i de arabiske ørkenstater i 2010, har de været i kontakt med omkring 400 arkitektskoler, arkitektfirmaer og kunstnere, der har bidraget med ideer på alle mulige niveauer og parret forventer nogenlunde det samme antal vil byde ind med bud på unikke konstruktioner til Københavns gamle havnefront.

Med undtagelse af et byggeprojekt, der er undervejs i parrets hjemby Pittsburgh, er det indtil videre ikke blevet til realiseringer af konkurrencens ideer.

Men det får ikke Elisabeth Monoian til at ryste på hånden.

- Offentlige kunstværker kan ofte være årtier om at blive besluttet og opført, siger hun. Og selvom vi er utålmodige og gerne vil have resultater nu, er det kun fire år siden vi startede ud, fortsætter Elisabeth Monoian, der understreger, at der fortsat er tæt kommunikation om opførsel af projekter fra både Abu Dhabi /Dubai og New York.

Ideerne skal flyde videre ud i virksomhederne

Og hun ser gode muligheder for at få realiseret et byggeri i København.

Selvom det er naturligt at man ønsker de bedste projekter opført, ser parret det som endnu vigtigere, at de mange ideer kan flyde videre ud blandt de virksomheder og samfund, der opfører energianlæg.

- Hvis befolkningerne siger stop for at få opført grimme energiløsninger, må beslutningstagerne begynde at lytte og gøre noget ved det.

- Vi har skabt en platform, som kan hjælpe dem med det, slutter hun.

Konkurrencen løber fra januar til udgangen af maj, hvorefter et dommerpanel vil udpege en vinder, en anden- og en tredjeplads.

Se parrets TEDX præsentation af projektet

https://www.youtube.com/watch?v=BaCBLHMvOds

Facebook
Twitter