Det globale samfund vejer 30 billioner tons

Forskere har anslået den samlede vægt af den såkaldte 'teknosfære' - de menneskeskabte ting og fænomener på kloden.

Tilsammen vejer alt det, vi mennesker har bygget og skabt, over fire milliarder gange så meget som Eiffeltårnet - der vejer 7300 tons. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

30 billioner tons - eller 30.000 millioner millioner kilo.

Så meget vejer de fysiske ting, vi mennesker har produceret - bygninger, varer, affald og så videre ifølge en forskergruppe fra University of Leicester.

Vurderingen af den kolossale vægt sker dog naturligvis med en vis usikkerhed, understreger forskergruppen i tidsskriftet Anthropocene Review. Man kan jo ikke gå omkring med en vægt, eller fjerne alle menneskeskabte ting fra kloden og veje forskellen.

Vi har skabt en 'teknosfære' på Jorden

Ideen med vurderingen er at give ny forståelse af vores påvirkning af kloden.

Arbejdet tager udgangspunkt i forestillingen om den antropocæne tidsalder, altså den tid vi lever i, hvor mennesket er den største indflydelse på kloden.

Et element af denne forestilling er ideen om 'teknosfæren' - kombinationen af sociale netværk og fysisk infrastruktur, produkter, råstoffer, bygninger, affald og så videre.

Kort fortalt alt det "kunstige" vi har skabt på kloden.

Stor usikkerhed om beregninger

Teknosfæren indgår i et komplekst samspil med atmosfære og biosfære, skriver forskerne, og er samtidig dynamisk og ændrer sig hele tiden.

Det gør beregningerne temmelig komplekse.

Når forskerne i artiklen fx skal vurdere vægten af vores bygninger, bruger de arkæologiske analyser af de tykke lag af bygningsrester og lignende, som byerne er opført på.

Det er nemmere og mere relevant end at forsøge at tage udgangspunkt i de eksisterende bygninger, skriver de.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk