Digitale waders kan give lystfiskere mere på krogen

Indsætning af temperaturfølere i fiskernes waders kan give ny forståelse af livet i vandløbene.

Vandløbet her gennem det flade hollandske landskab lagde vand til forskernes forsøg. (Foto: Tim van Emmerik)

En af de hotte tendenser i forskningsverdenen er brugen af ’citizen science’ - at inddrage ganske almindelige mennesker og særlige befolkningsgrupper direkte i sin forskning.

I et hollandsk-amerikansk forsøg har forskere med en simpel og billig temperaturføler opdaget hvordan man med hjælp fra lystfiskere, kan kaste langt mere lys over livet i alverdens vandløb.

Føleren er i første omgang tiltænkt fluefiskere og er indbygget i fiskerens waders, hvorfra der via bluetooth sendes temperaturdata til fiskerens smartphone og påhæftet GPS-koordinater, videre til en database.

Vandtemperaturen er interessant af en række årsager, forklarer Ph.d. Tim van Emmerik fra det hollandske Delft University of Technology til DR Videnskab.

- I vores tilfælde måler man temperaturen på bunden af vandløbet, forklarer han. Her bliver temperaturen påvirket af selve strømmen i vandet og af en række eksterne kilder som fx udsivning af grundvand.

- Ved blandt andet at identificere grundvandsudsivning i et vandløb, får vi oplysninger om den forventede vandkvalitet og kvantitet, status på økosystemet og på de fiskearter, der findes i området, forklarer han.

Indtil videre har forskerne fået en prototype til at fungere og vil nu i samarbejde med udvalgte wadersproducenter få indbygget sensorer og udpege særlige forsøgsgrupper, for at udvikle projektet.

Projektet er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Geoscientific Instrumentation, Methods and Data Systems.

Studiets hovedforfatter Rolf Hut i færd med at teste de temperaturmålende waders. (Foto: Tim van Emmerik)