DR3-test: Så meget cadmium indeholder chokoladen

Videnskabsmagasinet har undersøgt, hvor meget miljøgift 10 plader mørk chokolade indeholder.

(Foto: DR Videnskab © DR videnskab)

Før du går ud og køber en plade mørk chokolade, bør du notere dig Fødevarestyrelsens nye anbefaling: Vi skal holde lidt igen med netop den mørke chokolade, fordi den indeholder cadmium, der ophobes i lever og nyrer.

Hvis vi spiser mere end 100 gram mørk chokolade om dagen, får vi for meget cadmium, fordi vi i forvejen får meget cadmium gennem kosten, og tungmetallet kan gøre os syge.

Anbefalingen fra Fødevarestyrelsen kommer efter, at Videnskabsmagasinet på DR3 har testet 10 forskellige plader mørk chokolade for indholdet af cadmium.

Ingen grænseværdier for cadmium i chokolade

DTU Fødevareinstituttet har stået for cadmium-testen, der viser høje niveauer af cadmium i nogle plader.

Cadmium i chokolade - mikrogram per kg

  • Filthy Rich 71 procent: 258

  • Ritter Sport 73 procent: 256

  • Valrhona Guanaja 70 procent: 176

  • Irmas Økologisk Balance 85 procent: 159

  • Oilla 78 procent: 156

  • Lindt Excellence 85 procent: 142

  • Marabou Premium procent: 117

  • Amma 100 procent: 108

  • Queens Choice 72 procent: 53

  • ​Guldbarre 57 procent: 30

Der er endnu ingen grænseværdier for, hvor meget cadmium chokolade må indeholde, så ingen producenter overtræder loven. Det er vigtigt at huske!

Videnskabsmagasinet har bedt en af producenterne, Ritter Sport Danmark, kommentere på testen i forhold til ’Ritter Sport 73 procent’.

Producent tester for cadmium hvert kvartal

Direktøren i Ritter Sport Danmark Dan Kongsted kendte ikke til problemet med cadmium i chokolade, før Videnskabsmagasinet kontaktede ham. Men han fortæller, at Ritter Sport løbende holder øje med, hvor meget cadmium der er i chokoladen:

- Vi tester alle vores varianter. Der er meget strenge krav til kvaliteten hos Ritter Sport. Den her variant bliver testet (for cadmium, red.) én gang i kvartalet.

Chokoladen i Ritter Sport 73 procent kommer fra et område i Ecuador, hvor der er meget vulkansk aktivitet. Dan Kongsted siger, at selskabet ikke kan købe kakao fra andre steder i verden til dét produkt.

- Til lige præcis denne her variant af Ritter Sport, mener vi, at det er den bedste kakaoplante. Kakaoen til mange af vores andre produkter bliver hentet mange andre steder - både i Afrika og Mellemamerika, siger Dan Kongsted til Videnskabsmagasinet.

Ritter Sport: Folk skal bruge den sunde fornuft

Selv om problematikken er ny for ham, vil han ikke selv ændre vaner. Han spiser 150 gram chokolade om dagen.

- Jeg tror desværre ikke, at det er det, der får mig til at holde op med at spise chokolade. Jeg tror på, at den danske forbruger er så bevidst om, hvad der er rigtigt og forkert, at forbrugeren godt selv kan skelne, hvornår man har fortjent noget godt, og hvornår man ikke har, siger Dan Kongsted.

- Og så tror jeg i øvrigt, at man bare skal tænke over helt generelt, hvad man spiser, og hvad man indtager, siger Dan Kongsted.

Se mere i Videnskabsmagasinet på DR3 klokken 21:30 torsdag aften.