Ernæringsforsker afviser advarsel: Spis de fisk du vil

Det dur ikke at advare gravide mod at spise færre rovfisk pga. risiko for kviksølv. Det kan få dem til at undgå fisk, og det er værre, siger KU-forsker.

Miljømedicinere fra SDU og Københavns Universitet vil have, at man fraråder gravide at spise bl.a. tunfisk - fx ved hjælp af en mærkningsordning. Det forslag kan forplumre budskabet om fisk, for det gavner også ufødte børn, at moren spiser fisk, siger lektor i human ernæring Lotte Lauritzen fra Københavns Universitet. (© DR Videnskab - 'De Ufødte Børn')

Når kvinder bliver gravide, bliver de rådet til højst at spise 100 gram rovfisk om ugen. Fisk som sværdfisk, sildehaj og gedde indeholder ofte meget kviksølv, som potentielt kan skade fostres hjerner og føre, til at børnene får adfærdsproblemer og andre gener.

Derfor mener miljømediciner og professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet, at kostrådene til gravide skal skærpes, fordi risikoen ifølge ham er stor for, at barnet tager skade, hvis moren spiser fx tun.

Men skærpede råd kan risikere at skade børnene, mener Lotte Lauritzen, der er lektor i human ernæring.

Vil gå den anden vej

Lotte Lauritzen er ansat på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og arbejder med sundhedseffekter af fisk blandt andet i forhold til børns vækst og udvikling. Hun vil have kvinder til at spise mere fisk.

- Jeg er for så vidt enig i, at de nuværende kostråd for gravide er meget komplicerede. Og en forenkling af rådene vil være en fordel, siger Lotte Lauritzen til DR Viden.

- Men jeg vil gå den anden vej og fjerne særrådene om rovfisk i stedet for at skærpe dem, som Philippe Grandjean lægger op til, siger hun.

Er for meget eller for lidt fisk et fedt?

Hendes udgangspunkt er, at fisk i teorien indeholder både potentielt gavnlige ting (lang-kædede n-3 fedtsyrer) og potentiel skadelige ting (fx kviksølv).

Kviksølv kan give problemer med hjerneudvikling, men forskning - godt nok på dyr - viser også, at hvis man ikke får fedtsyre fra fisk, kan det også gå ud over hjerneudviklingen, synsudviklingen osv.

- Her har vi at gøre med en kurve, hvor hvis man spiser alt for lidt, vil man have mangel på n-3 fedtsyre til hjerneudviklingen. Og hvis man spiser alt for meget, vil man have et potentielt problem med hjerneudviklingen ved et højt indtag af kviksølv, siger hun.

Spørgsmålet er, hvor på den kurve de danske kvinder befinder sig? siger hun.

Jo mere fisk, jo bedre går det børnene

Samtidig viser forskning, at jo mere fisk, mødrene spiser, jo bedre klarer børnene sig. Her kan det dog også spille ind, at det måske er mere veluddannede familier med god indtægt, der spiser mest fisk, der ofte er dyrt.

- Men hvis man siger, at kvinder skal passe på med at spise bestemte fisk, er det min erfaring, at rigtig mange kvinder spiser mindre fisk, siger Lotte Lauritzen.

- Hvis vi ikke er i nærheden af at have et problem, vil det bevirke, at kvinderne bevæger sig op af den forkerte del af kurven. Så går de i retning af mindre fiskeindtag, og det kan skade den kognitive udvikling af børnene, siger hun.

Undlad at gøre kvinder forvirrede og bange

Hendes erfaring stammer fra projekter, hvor studerende har interviewet nybagte mødre og spurgt til, hvilke kostråd de har fået. Og der har mange kvinder givet udtryk for, at de var blevet forvirrede.

Hun peger også på, at fx tun ikke ligger på førstepladsen over de fisk, danske kvinder spiser. Endvidere stammer en stor del af tunfiskeindtaget fra tun på dåse, der ifølge hende ikke er problemer med.

Få risikerer at spise for meget

Kvinderne spiser mere laks, sild, makrel og torsk, der har et lavere indhold af kviksølv. Og i snit spiser kvinder kun cirka 16 gram fisk om dagen.

- Så det vil være en lille bitte procentdel af de kvinder, der spiser meget fisk og som elsker tun, som måske risikerer at komme til at spise for meget, siger Lotte Lauritzen.

- Hvorimod der er en langt større gruppe af kvinder, der har et så lavt fiskeindtag, at man ved at gøre dem bange for fisk, risikerer, at de spiser for lidt. Hvorved man kan risikere, at det får nogle potentielt negative effekter for børnene, siger hun.

Det vigtigste er fisk

Hun anerkender Philippe Grandjean for at have en pointe, for der kan være et potentielt problem med kviksølv.

- Men jeg synes ikke, at data fra Danmark tyder på, at det er det vigtigste problem. Derimod må dét at få gravide og ammende til at spise mere fisk have en højere prioritet, siger Lotte Lauritzen.

USA har verdens laveste grænseværdi for kviksølv med 1 mikrogram per gram i hår. I EU ligger grænseværdien for kviksølv i dag på 2,3 µg/g (mikrogram per gram hår).

EU's grænseværdi bygger på samme argumentation som Lotte Lauritzens: Hellere fisk end ingen fisk.

DR1 sender mandag aften klokken 20:45 dokumentaren De Ufødte Børn, hvor forskere fortæller om risikoen ved at spise fisk med højt indhold af kviksølv. En række yngre fiske-spisende kvinder bliver i programmet testet for kviksølv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk