EU-politiker vil have EU ind i sag om sojabønner

Christel Schaldemose: EU bør sikre, at foderproduktion ikke skader mennesker og natur i Sydamerika

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge. Billedet stammer fra TV Avisen 18:30, den 27. oktober 2013.

Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser. Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Danmark er ikke det eneste EU-land, der køber sojabønner i Sydamerika. Og nu skal EU-Kommissionen se på sagen.

EU taler generelt om mere bæredygtighed

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose arbejder med landbrug og fødevarer, sundhed og forbrugerbeskyttelse i EU.

Hun har kontaktet EU-Kommissionen, fordi hun mener, at man i EU har et fælles ansvar for at sikre bæredygtighed i forsyningskæden.

- Vi taler jo i EU om, at vi vil have mere bæredygtighed, og at vi vil have et system for medansvar, siger Christel Schaldemose.

Kolonitiden om igen

- Det er absurd, at landbruget i EU kan tjene penge på, at det går ud over mennesker i Sydamerika, siger Christel Schaldemose.

- Det er lidt som at gentage noget af det, den koloniserede verden gik ud på. I dag udnytter vi mennesker i Sydamerika til at producere foder til vores dyr, så vi kan få mad, siger hun.

Landbrugsstøtten kunne komme i spil

Tingene skal sikkert løses gennem handelsaftalerne landene imellem i WTO. Men Christel Schaldemose mener, at EU også kan kigge på fx Holland.

Den hollandske stat, virksomheder og producenter er gået sammen om at sikre, at al soja skal være bæredygtig - certificeret - i 2020. Ved udgangen af 2013 regner man med at nå op på 40 procent.

- Det kunne være oplagt at bruge en del af landbrugsstøtten i EU til at støtte import af dyrefoder, der er produceret ansvarligt i forhold til både mennesker og miljø, siger Christel Schaldemose.

Vi vender det blinde øje til

Christel Schaldemose tror, at vi i dag bare lader stå lidt til i forhold til soja-foderet, fordi vi har øjnene rettede mod slutproduktet - svinekødet.

Hun siger, at det er vigtigt at skabe debat og bevidsthed omkring sådanne ting blandt forbrugerne.

- Bare fordi det ikke er selve dét vi spiser, men et led længere ude, så tager vi det ikke så alvorligt som forbrugere, siger Christel Schaldemose.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk