EU-politiker vil have EU ind i sag om sojabønner

Christel Schaldemose: EU bør sikre, at foderproduktion ikke skader mennesker og natur i Sydamerika

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge. Billedet stammer fra TV Avisen 18:30, den 27. oktober 2013.

Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser. Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Danmark er ikke det eneste EU-land, der køber sojabønner i Sydamerika. Og nu skal EU-Kommissionen se på sagen.

EU taler generelt om mere bæredygtighed

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose arbejder med landbrug og fødevarer, sundhed og forbrugerbeskyttelse i EU.

Hun har kontaktet EU-Kommissionen, fordi hun mener, at man i EU har et fælles ansvar for at sikre bæredygtighed i forsyningskæden.

- Vi taler jo i EU om, at vi vil have mere bæredygtighed, og at vi vil have et system for medansvar, siger Christel Schaldemose.

Kolonitiden om igen

- Det er absurd, at landbruget i EU kan tjene penge på, at det går ud over mennesker i Sydamerika, siger Christel Schaldemose.

- Det er lidt som at gentage noget af det, den koloniserede verden gik ud på. I dag udnytter vi mennesker i Sydamerika til at producere foder til vores dyr, så vi kan få mad, siger hun.

Landbrugsstøtten kunne komme i spil

Tingene skal sikkert løses gennem handelsaftalerne landene imellem i WTO. Men Christel Schaldemose mener, at EU også kan kigge på fx Holland.

Den hollandske stat, virksomheder og producenter er gået sammen om at sikre, at al soja skal være bæredygtig - certificeret - i 2020. Ved udgangen af 2013 regner man med at nå op på 40 procent.

- Det kunne være oplagt at bruge en del af landbrugsstøtten i EU til at støtte import af dyrefoder, der er produceret ansvarligt i forhold til både mennesker og miljø, siger Christel Schaldemose.

Vi vender det blinde øje til

Christel Schaldemose tror, at vi i dag bare lader stå lidt til i forhold til soja-foderet, fordi vi har øjnene rettede mod slutproduktet - svinekødet.

Hun siger, at det er vigtigt at skabe debat og bevidsthed omkring sådanne ting blandt forbrugerne.

- Bare fordi det ikke er selve dét vi spiser, men et led længere ude, så tager vi det ikke så alvorligt som forbrugere, siger Christel Schaldemose.