Fang en mærket torsk og scor en dusør

Forskningsprojekt skal vise, hvordan torskebestanden har det i Østersøen. Og forskerne har brug for hjælp.

  • Sådan ser torsken ud med et orange mærke bag rygfinnen. (Foto: Line Reeh © Line Reeh og DTU Aqua)
  • Hans Jakob Olesen fra DTU Aqua er her i gang med at mærke en torsk. (Foto: Line Reeh © Line Reeh og DTU Aqua)
1 / 2

Når lystfiskere fanger en fisk, bærer det normalt belønningen i sig selv. Men hvis man er rigtig heldig og fanger en torsk med to aflange orange plastikmærker, kan man faktisk få op til 700 kroner i dusør.

Forskere fra DTU Aqua er sammen med tyske, svenske og polske forskere gået i gang med at undersøge torskebestanden i Østersøen.

Man mangler oplysninger om alder, vækst og vandringsmønster for at kunne sikre en stor og sund torskebestand.

Derfor har de danske forskere i sommer mærket 1459 torsk ved Bornholm i forskellige størrelser. I de kommende tre år bliver der mærket yderligere 3000 torsk, og samlet når landene op på 18.000 mærkede torsk i Østersøen. - Og de torsk vil forskerne gerne have tilbage, hvis fiskere fanger dem.

Biologiske ændringer i Østersøen udfordrer forskerne

Ifølge DTU Aqua er der sket en række biologiske ændringer i Østersøen i de senere år, som betyder, at man ikke længere kan læse torskens alder og vækst ud fra dens øresten.

- Det giver udfordringer med bestandsvurderingen, og det gør det svært at forklare nogle af de udviklinger, som man ser ude i havet, såsom mangel på store torsk.

Det forklarer seniorforsker Karin Hüssy i en nyhed på DTU Aquas hjemmeside.

Frys torsken og kontakt DTU Aqua

  • Så når en dansk lystfisker eller erhvervsfisker fanger en mærket torsk, skal de notere oplysninger om fangstdato, tid, sted og redskabet og putte torsken på frost uden at rense og filetere den.

  • Derefter skal de kontakte DTU Aqua, der sørger for, at torsken bliver hentet og undersøgt nærmere.

  • Hvis der er et orange mærke bag ved fiskens rygfinne, får fiskeren 140 kroner for torsken.

  • Sidder der to mærker i fisken, er den udstyret med en minisensor, der måler tryk og temperatur. Og sådan en torsk giver en dusør på 700 kroner.

Fire torsk er genfanget

Det vil lige nu være som at vinde i lotteriet at tage på fisketur med lige det formål at fange en mærket torsk så få der er.

Og faktisk må der gerne gå lidt mere tid, før det sker, så torsken er vokset lidt og har indsamlet flere oplysninger om vandringsmønster.

Men ifølge DTU Aqua har en fisker fra Tejn på Bornholm allerede fanget fire torsk, som var mærkede.

Hør her et indslag i P1 Morgen, hvor naturvejleder Kaare Ebert fra Danmarks Sportsfiskerforbund fortæller mere om torskeprojektet.

Og se videoen herunder fra DTU Aqua, hvor forskerne fortæller om projektet.

Facebook
Twitter