Flere vil have lokalt øko-grønt

Ålborg, Viborg, Århus, Middelfart, Assens, Ringkøbing, Fåborg, Odense, Svendborg, Odense, Næstved, Tybjerg, Køge, Lejre, Roskilde, Hillerød, Ramløse, Tisvilde og Bornholm har ifølge Københavns Fødevarefællesskab deres egne økologiske indkøbsforeninger. Og der findes ganske givet flere.

  • Medlemmer af Københavns Fødevarefællesskab kan hver uge købe en stor pose med øko-frugt og grønt for 100 DKK og en månedlig arbejdstjans på tre timer. (Foto: Dennis Brandbyge)
  • Natursyn på P1 møder Andreas Lloyd og Sara Christensen fra Københavns Fødevarefællesskab i Vesterbros lokalafdeling på Oehlenschlägergades Skole. (Foto: Dorte Dalgaard)
1 / 2

Forbrugere rundt om i Danmark tager i stigende grad teten og stifter deres egne økologiske indkøbsforeninger.

Her kan de selv vælge gode, økologiske fødevarer fra mindre, lokale producenter frem for at skulle nøjes med supermarkedets plastindpakkede øko-grønt fra udlandet.

KBHFF har 11 lokalafdelinger

Købehavns Fødevarefællesskab er vokset fra 30 medlemmer i 2008 til at have rundt regnet 2400 aktive medlemmer i dag fordelt på 11 lokalafdelinger.

Antropolog Andreas Lloyd har været med siden 2009 og sidder i dag i KBHFFs bestyrelse. Han er ikke i tvivl om, hvorfor tendensen efterhånden begynder at minde om en bevægelse.

Sådan gøres det

- Vi er mange, der gerne vil have gode, økologiske fødevarer og som ikke nødvendigvis er tilfredse med det udvalg, som vi kan få i supermarkederne. Men hvad gør vi så, spørger han og svarer:

- Vi kan brokke os til kassedamen, men det rykker ikke ved særligt meget. Så det mest konkrete og aktive man kan gøre er i virkeligheden at sige, vi køber varerne selv direkte fra landmændene.

Gode priser til alle

I Københavns Fødevarefællesskab ønsker medlemmerne også at lade producenterne mærke, at deres arbejde med at skabe gode afgrøder værdsættes højt. Og det behøver ikke være på bekostning af medlemmerne, forklarer han.

- Fordi vi køber fælles ind som forening, så kan vi rent faktisk få varerne til en pris, der er fair både for landmændene og os.

Fællesskabet er vigtigt

Et medlem kan ikke betale sig fra den månedlige arbejdsvagt på tre timer. For det lokale fællesskab er ifølge Andreas Lloyd en vigtig del af foreningen.

- Hvis man bare kommer som kunde, så kommer man også til at have en mere krævende og uforstående tilgang overfor, hvad det er for et fællesskab, man er en del af. Så det står vi stærkt på.

I øvrigt er KBHFFs koncept så simpelt skruet sammen ifølge Andreas Lloyd, at det er nemt at kopiere. Og foreningen har da også lavet en manual for, hvordan man selv kan starte en ny afdeling op.

http://vimeo.com/84031934

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk