Fødevareminister: EU må se på grænseværdier for kviksølv i fisk

Fødevareminister Dan Jørgensen vil tage kontakt til EU med henblik på at drøfte grænseværdierne for kviksølv i blandt andet tunfisk.

Der skal ikke nødvendigvis nye varedeklarationer til, men nærmere bedre vejledning om kviksølv i fisk, mener fødevareminister Dan Jørgensen. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil have EU til at kigge på, om der er behov for at drøfte grænseværdierne for kviksølv i blandt andet tunfisk.

Ministerens reagerer på et opråb fra flere forskere om, at gravide bør advares mod kviksølv i tun. Det sker, efter at ny forskning viser, at omkring en fjerdedel af alle børn har en øget risiko for hjerneskade, fordi de er mere sårbare over for kviksølv.

- Jeg skriver nu til EU-Kommissionen og til de europæiske fødevaresikkerhedsmyndigheder for at få dem til at vurdere de nye data, for en usikkerhed skal altid komme forbrugerne til gode, siger Dan Jørgensen.

Problemet er så stort, at sundhedsmyndighederne bør gøre mere for at beskytte gravide kvinders ufødte børn, advarer miljømediciner på SDU og professor ved Harvard University i USA, Philippe Grandjean, og professor og miljømediciner ved Københavns Universitet, Lisbeth E. Knudsen.

Efterlyser bedre deklaration om kviksølv

Forskerne mener, at myndighederne helt bør fraråde gravide at spise fisk, der kan indeholde store mængder kviksølv. I dag råder man bare gravide til ikke at spise for meget rovfisk som for eksempel tun og sværdfisk.

Forskerne efterlyser også bedre deklaration, der oplyser om risiko for kviksølv i fisk.

Minister: Behov for bedre vejledning

Men det vil være kompliceret. Måske for kompliceret, mener Dan Jørgensen, der i stedet erklærer sig klar til at satse på bedre vejledning til gravide om kviksølv:

- På den ene side er fisk sundt. På den anden side er der kviksølv i fisk øverst i fødekæden. Det vil være svært at teste hver eneste dåse tun for kviksølv, og der er heller ikke nødvendigvis kviksølv i alle dåser tun, så jeg tror ikke, det nødvendigvis er vejen frem. Bedre vejledning er en del af løsningen, påpeger fødevareministeren.

DR1-dokumentaren "De ufødte børn" i aften kl. 20:45 fokuserer på kviksølv, der er et giftigt stof, som bliver ophobet i rovfisk som tun og sværdfisk øverst i fødekæden.

I programmet måler man ved hjælp af hårprøver, hvor stor kviksølvforgiftningen er hos en række tunspisende kvinder i den fødedygtige alder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk