Fødevarestyrelsen: Spis ikke for meget mørk chokolade

Visse mørke chokolader indeholder bekymrende meget cadmium, viser test i Videnskabsmagasinet på DR3.

Chokoladetesten i Videnskabsmagasinet på DR3 får Fødevarestyrelsen til at advare mod at spise for meget mørk chokolade. (Foto: DR Videnskab © DR videnskab)

Hvis du elsker mørk chokolade og spiser meget af den, vil det være en god idé at se, hvor i verden chokoladen kommer fra.

Mørk chokolade indeholder tungmetallet cadmium, og Videnskabsmagasinet på DR3 har testet 10 forskellige plader mørk chokolade for at se, hvor meget cadmium de indeholder.

Videnskabsmagasinets test viser, at der er stor forskel på indholdet af tungmetallet. Og testresultatet har netop fået Fødevarestyrelsen til at anbefale, at man passer på med mørk chokolade. Hvis man spiser mere end 100 gram mørk chokolade om dagen, får man for meget cadmium.

Stor forskel på cadmium i chokoladerne

DTU Fødevareinstituttet har udført chokoladetesten for Videnskabsmagasinet. Testen viser, at indholdet af cadmium svinger fra 30 mikrogram pr. kilo til 250 mikrogram i chokoladepladerne.

Cadmium ophobes i lever og nyrer og kan på sigt give nyreskader, hvis man får for meget af miljøgiften cadmium gennem kosten.

Seniorrådgiver Max Hansen fra DTU Fødevareinstituttet arbejder med risikovurderinger i fødevarer. Han kalder chokoladetesten for bekymrende.

- I Danmark har vi et relativt højt indtag af cadmium fra alle mulige andre fødekilder, så der ikke rigtig plads til cadmium fra chokolade, siger Max Hansen til Videnskabsmagasinet.

Vulkaner øger indholdet af cadmium

Cadmium er et grundstof - et metal - der findes i naturen og især stammer fra vulkanudbrud. Og på den måde bliver noget af tungmetallet deponeret i kakaobønnerne, man bruger til chokolade.

Derfor kan der være stor forskel på chokoladen, når kakaobønnerne kommer fra fx Ghana i Afrika og Ecuador i Sydamerika i Andesbjergene, hvor der er masser af geologisk aktivitet.

Så hvis du skal spise chokolade og vil undgå for meget cadmium, skal du vælge mælkechokolade. Hvis du vil spise mørk chokolade, bør du gå efter chokolade, der stammer fra fx Afrika, anbefaler Max Hansen.

Fødevarestyrelsen: Spis ikke for meget mørk chokolade

Fødevarestyrelsen har på baggrund af chokoladetesten som nævnt netop ændret sine anbefalinger til, hvordan man undgår for meget cadmium i kosten, så de nu også omfatter chokolade og kakao udover solsikkefrø, hørfrø og skaldyr.

- Vi skal generelt passe på med ikke at skræmme forbrugerne væk fra at spise de sunde fødevarer, selvom de indeholder cadmium, men lige med visse mørke chokolader kan der være en ide i at fortælle, at man ikke skal spise alt for meget af det, siger Henrik Dammand Nielsen, chef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.

- Derfor kommer vi i den kommende tid også til at sætte et øget fokus på netop kakao og mørk chokolade på vores hjemmeside for at fortælle forbrugerne, at chokolade og kakao kan være en væsentlig kilde til cadmium, siger han til DR Viden.

EU-grænseværdier i 2019

I dag er der ingen grænseværdier for, hvor meget cadmium chokolade må indeholde.

Men i 2019 indfører EU en grænseværdi på 800 mikrogram pr. kg chokolade for mørk chokolade med mere end 50 procent kakaostof.

I Videnskabsmagasinet på DR3 i aften klokken 21:30 kan du se hvilke chokolader, vi har testet, og hvilke der indeholder mest cadmium. Du kan også høre, hvad den ene producent siger til testresultatet.