Folketingspolitikere tages i skole på Naturmødet

Sammen med repræsentanter fra naturorganisationerne, testes politikernes naturviden af landets førende forskere.

Politikere og naturinteressenter i Naturmødets skolestue. Fra venstre: Martin Merrild, fra Landbrug og Fødevarer, Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten, Ella Maria Bisschop-Larsen, Danmarks Naturfredningsforening, Mette Hesselholt Henne Hansen, DOF, Lars Brinch Thygesen fra sportsfiskerne og Christian Poll fra Alternativet. I forgrunden Marianne Holmer fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet, bag hvilken Liberal Alliances Carsten Bach gemmer sig. (Foto: Martin Kunzendorf © (c) DR)

Mens Hirtshals' tre folkeskoler fredag har sløjfet den normale undervisning, for i stedet at lade eleverne gå ombord i Naturmødets mange tilbud, er en lille skare fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg bogstaveligt talt blevet taget i skole, få hundrede meter derfra. Foran en fyldt sal på Nordsøen Oceanarium blev politikernes og organisationsspidserne testet i deres viden om den natur, de dagligt debatterer og træffer beslutninger på vegne af. På skolebænken sad blandt andet Ella Maria Bischoff Larsen fra Danmarks Naturfredningsforening og Martin Merrild fra Landbrug og Fødevarer, i selskab med Liberal Alliances Carsten Bach, Enhedslistens Maria Reumert Gjerding og Christian Poll fra Alternativet.

Grundlæggende og drilagtige naturspørgsmål

Pensum-listen var lang og ganske bred, fordelt på natur på land, langs kysterne og i søerne. Blandt andet blev beslutningstagerne hørt i antallet af forskellige arter i Danmark, antallet af danske søer og grundlæggende viden om hvordan vi bedst sikrer vores truede arter, blandet med mere drilagtige spørgsmål om hvad næring består af og saltindhold i Danmarks farvande. Gennem lektioner fra lektor på Københavns Universitet Hans Henrik Bruun, Martin Søndergaard fra Aarhus Universitet og Marianne Holmer fra Syddansk Universitet. Hans Henrik Bruun lagde ud med at høre eleverne i deres viden om naturen på land.

37.000 forskellige arter i Danmark

Og der var ganske varierede bud på spørgsmålet om antallet af danske arter, men Enhedslistens Maria Reumert Gjerding endte på det korrekte facit på omkring 37.000 forskellige arter. Heraf er langt de fleste insekter og svampe, størstedelen af arterne er ganske fåtallige og en fjerdel er så truede, at de er opført på rødlisten over truede arter, der skal beskyttes.

Anderledes debatform

Biolog i Hjørring Kommune Jens Pedersen er medopfinder af skolestuen og glæder sig over hvordan elever og lærere debatterer naturen på en anderledes form, end man ellers ville se. - Vi søgte at skabe en debatform, som var markant anderledes end de sædvanlige som man kender fra tv, fortæller han til DR Viden. - Så vi blev enige om at lave en skolestue, siger han tilfreds efter at have overværet politikere og eksperter i en ny rollefordeling. - Debatformen giver nogle helt andre svar, end når man sidder overfor hinanden i en klassisk debat, siger han.

Fedt at kunne stille de dumme spørgsmål

Også Maria Reumert Gjerding var glad for formen: - Det er helt vildt fedt at kunne stille alle de dumme spørgsmål til forskerne, siger hun. Som miljøordfører er det en kæmpe fordel at have konkret viden om det, der ligger til grund for beslutningerne, siger hun. Skolestuen endte i en mere klassisk debat mellem politikerne og eksperterne, der blandt andet havde konkrete ønsker med til mere enkle regler, mere retvisende definitioner på nationalparksbegrebet og en status på forskningen af mikroplastproblematikken.