Forsker fastslår: Derfor er mikrobølgeovnen ikke farlig

Nogle folk går rundt med tanken, at mikrobølgeovnen er skadelig for mennesker og mad. Videnskabens Verden på P1 har spurgt sig for.

73 procent af de danske husstande har en mikrobølgeovn, viser 2016-tal fra Danmarks Statistik. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Den hyppigt brugte mikrobølgeovn har siden 1980’erne gjort aftensmad mere overskuelig for tusindvis af folk over hele kloden.

Men der ligger mange 'skræmmehistorier' om mikrobølgeovnen på internettet. Eksempelvis hører man tit om, at mikrobølgeovnen ødelægger ens mad ved at fjerne vitaminer.

Andre mener, at det kan skade dig, hvis du står i et køkken med en tændt mikrobølgeovn. Men hører disse anklager af mikrobølgeovnen overhovedet nogle steder hjemme?

En lytter har bedt Videnskabens Verden på P1 be- eller afkræfte de myter, der findes om mikroovne.

Forsvinder vitaminerne i mikrobølgeovnen?

Den første anklage, om at mikrobølgeovnen skulle fjerne vitaminer som B12, er rigtig nok.

Imidlertid er det ikke mikrobølgernes skyld, men varmens, forklarer Morten Poulsen, der er seniorforsker og forskningsleder i gruppen for helhedsvurderinger på DTU Fødevareinstituttet:

- Selve mikrobølgestrålerne er ikke kraftige nok til at ødelægge noget. Det er simpelthen den varme, der opstår inde i mikrobølgeovnen, der skader vitaminerne. Der er det samme, man ser, når man koger og steger mad.

Mikrobølgerne bliver i mikrobølgeovnen

Mikrobølgeovnen fungerer ved, at mikrobølgerne sætter vandmolekylerne i bevægelse, og det skaber varme.

Mikrobølger er ikke sunde for os, men bliver heldigvis som regel inde i ovnen.

- Der er ikke nogen sundhedsmæssig risiko ved at stå i et køkken, hvor der er en tændt mikrobølgeovn, uanset om man er fem meter væk eller en meter væk, siger Morten Poulsen.

- De mikrobølgestråler, der kommer, bliver inde i mikrobølgeovnen, og de påvirker ikke noget uden for mikrobølgeovnen, forklarer han.

Mikrobølgeovnen skal være i orden

Når man konkluderer, at mikrobølgerne ikke påvirker mennesker uden for, er det under forudsætning, at mikrobølgeovnen er i orden.

Lågen skal lukke ordentligt til i kanten, og kanten skal være ren.

Samtidig må mikrobølgeovnen ikke være bulet eller skadet på nogen måde.

Læs mere om mikrobølgeovnen på Niels Bohr Institutets hjemmeside

Mikrobølgeovnen

  • Den amerikanske opfinder Percy Spencer opfandt mikrobølgeovnen i 1945.

  • Han fik ideen, da han gik forbi et radarsystem på sin arbejdsplads Raytheon, der fremstiller militærteknologi.

  • Han havde et stykke chokolade i lommen, og det smeltede, da han gik forbi.

  • Senere prøvede han at gå fordi radarsystemet med en pose popcorn, og dermed fik han lavet de først mikrobølgepoppede popcorn.

  • Sådan gik det op for Spencer, at vand, fedt og kulhydrater reagerer på mikrobølger med en frekvens omkring 2,5 gigahertz.

Kilde: Wikipedia

Opdateret den 10. oktober 2016 med afsnittet: Mikrobølgeovnen skal være i orden.

Facebook
Twitter