Forskere overraskede: Ny El Niño kan være på vej

Stik mod forventningen er der 50 til 60 procent risiko for, at en ny El Niño vil blive dannet i Stillehavet allerede i år.

El Niñoen i 2015-16 havde store konsekvenser mange steder. I Colombia var der ekstrem tørke. Derfor udtørrede den store Magdalena Flod, og tusindvis af fiskere mistede deres levebrød. (Foto: © John Vizcaino, Scanpix)

Noget tyder på, at vejrfænomenet El Niño vender tilbage for andet år i træk. I 2015-2016 hærgede en stor El Niño i Stillehavet, og noget tyder altså på, at det bliver gentaget i år.

Fænomenet opstår på grund af varmt vand i Stillehavet, og er sammen med de generelt stigende globale temperaturer med til at skabe de seneste års globale varmerekorder.

Normalt går der i gennemsnit 7 år mellem El Niño'er. Men WMO, Verdens Meteologiske Organisation, forudsiger nu, at der er 50-60 procent sandsynlighed for, at en ny El Niño vil opstå allerede i år.

Sjældent to i træk

- Det er ikke særligt ofte, der kommer to El Niño'er med kun ét års mellemrum. Sidst det skete var i begyndelsen af 1990'erne, siger klimaforsker ved DMI Martin Stendel.

Men det sker altså af og til, og i fremtiden vil det sandsynligvis ske igen, at to El Niño'er opstår med kort mellemrum.

Forskerne er generelt overraskede over, at den sidste og meget voldsomme El Niño kun kortvarigt blev fulgt af en koldere periode og aldrig en såkaldt La Niña, der populært sagt, er det modsatte af El Niño.

Den globale opvarmning påvirker systemet

Temperaturerne i det sydlige Stillehav er derfor aldrig kommet helt ned igen. Kommer der en ny El Niño i år, vil den derfor tage udgangspunkt i allerede meget høje havtemperaturer.

Og på den måde kan den generelle globale opvarmning faktisk have været med til at skabe den usædvanlige situation med El Niño'er flere år i træk.

- Men det er endnu et åbent spørgsmål, om de menneskeskabte klimaforandringer har en indvirkning på graden af og antallet af El Niño'er, siger Martin Stendel.

Nye varmerekorder på vej

En El Niño som den vi oplevede sidste år eller den store i 1997/1998, har store lokale og globale konsekvenser.

Under en El Niño findes varmt havvand i det østlige tropiske Stillehav, som kan opvarme atmosfæren nogle tiendedele af en grad.

Sammen med den menneskeskabte opvarmning kan to El Niño'er med så kort mellemrum få den konsekvens, at vi vil se flere globale varmerekorder de næste år, forklarer klimaforsker Martin Stendel:

- Det er dog ikke før sommer, at prognoserne er pålidelige nok til at sige, hvor kraftig denne El Niño bliver, siger han.

Læs mere om El Niño på DMIs hjemmeside her.