Forskerne går på jagt efter myg i nærheden af dig

I begyndelsen af maj bliver der sat særlige fælder op for myg rundt om i Danmark. Myndighederne bruger fangsten af myg til at beregne risikoen for udbredelse af sygdomme. Mange myg er lig med øget risiko.

Hvad er nu det for en underlig tingest? Måske tænker hestene sådan om myggefælden, der er sat op ved deres fold for at tælle myg. (Foto: DTU Veterinærinstituttet)

Danske forskere er sammen med en række europæiske samarbejdspartnere i gang med at udvikle et risikobaseret overvågningssystem.

Ved hjælp af computerprogrammer skal man opdage, kortlægge og bekæmpe nye sygdomme, der kan ramme mennesker og dyr gennem stik fra myg og små myg kaldet mitter - i Sverige kendt som knot.

Myggefælder fra Skagen til Gedser

Når man skal beregne risikoen for udbredelse af sygdommene i Danmark, så bruger man en landsdækkende kortlægning af Danmarks cirka 30 forskellige myggearter.

Det fortæller René Bødker, epidemiolog i Sektion for Epidemiologi på DTU Veterinærinstituttet, der leder det europæiske projekt.

I begyndelsen af maj går myndighederne i gang med at sætte særlige myggefælder op, der er drevet af gas, og som suger myggene ind. På den måde kan man tælle myggene.

Det er Fødevarestyrelsen, der betaler for fælderne, og der bliver sat cirka 130 op rundt i landet.

Sådan bliver myggefælderne fordelt ud over landet

Bruger tal og satellitfotos

På billedet kan du se en myggefælde, der er sat op ved en hestefold. Og i grafikken kan du få en fornemmelse af, hvor fælderne er sat op.

Sommetider står fælderne på samme sted i lang tid, andre gange bare i få dage.

Når man fx ved, at der er talt så og så mange myg et sted, så kan man via satellitfotos sammenligne området fx en villahave med andre lignende områder.

På den måde regne man sig frem til, hvor mange myg der er andre steder.

Fra få til mange tusinde myg i døgnet

Fælderne fanger næsten lige så mange myg, som en hest eller et ubeskyttet menneske vil blive stukket af.

Tallet svinger meget. Man har målt lige fra 5-10 myg i døgnet til rekorden i en hestefold, 10.000 myg i døgnet.

Der er flest myg sidst i juli, hvorefter de normalt aftager langsomt igen.

- Men efter oversvømmelserne ved skybruddet i 2011 holdt myggene sig på toppen helt ind i september måned. Og salget af myggemidler satte rekord i Danmark, siger René Bødker.

Godt overblik over myg

Hvis man vil opdage en myggebåren sygdom hurtigt, skal man lede der, hvor der er mange myg af den art, som spreder den sygdom, man frygter, skal bryde ud.

- Og vi er ved at få et rigtigt godt billede af, hvor og hvornår, der er mange myg af de forskellige arter herhjemme, siger René Bødker.

Facebook
Twitter