Frankrig anlægger den første vej med solceller

Den franske regering vil have 1.000 kilometer vej med solceller, men kritikere mener, at det er spild af penge.

Landsbyen Touruvre-au-Perche i Normandiet har verdens eneste vej med solceller i. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

For få måneder siden afslørede Telsa-chefen og rumfartsentreprenøren Elon Musk, at Tesla udover elbiler også skal lave tagbeklædninger til almindelige huse med indbyggede solceller i. Ideen er, at alle og enhver kan gøre sit hus selvforsynende i elektricitet kun ved at skifte tag.

Nu har den franske regering taget den idé et skridt videre og har anlagt verdens første vej med solceller indlejret i asfalten, det skriver Wired UK. Den nye solcellevej er en kilometer lang og er anlagt i landsbyen Touruvre-au-Perche i Normandiet. Den strækning giver landsbyen omkring 2.800 kvadratmeter solceller, som skal forsyne byens gadebelysning med strøm.

Idéen med at indlejre solceller i vejstrækninger eller cykelstier er blevet diskuteret i årevis, og i Holland har der været gennemført flere eksperimenter med teknologien. Men trods flere forsøg er der ingen, der har lavet et projekt i stor skala. Solcellevejen i Normandiet er i hvert fald den hidtil første offentligt tilgængelige vej med solceller i.

1.000 kilometer med solceller

Men den franske regering har en ambition om at indlejre solceller i 1.000 kilometer franske veje i løbet af næste fem år. Der er dog en diskussion om, hvorvidt vejene er det bedste sted at installere solceller.

Solceller er nemlig mindre effektive, når de er monteret vandret, end de er på f.eks et hustag, hvor de kan monteres med en hældning, så de bedst modtager sollyset. Marc Jedliczka, vicepræsident for CLER, en fransk organisation, der arbejder for at fremme vedvarende energi, er en af kritikerne af den nyanlagte vej:

- Det er uden tvivl et teknisk fremskridt, men hvis vi virkelig vil udvikle vedvarende energikilder skal vi have andre prioriteter end en gadget, som vi ved er dyr, men som vi ikke ved om virker, siger han til Le Monde.

Facebook
Twitter