Fugleentusiaster tæller "Danmarks smukkeste skraldemand"

Den truede rovfugl rød glente tælles i weekenden. Og det ligner allerede en fordobling af ådselæderne.

Røde glenter lever af ådsler som de ofte fx finder ved de danske motorveje. (Foto: Johnny Madsen)

I weekenden skal der tælles røde glenter overalt i Europa. Og det ser allerede nu ud til, at den truede rovfugl går frem herhjemme. Flere og flere af de flotte rovfugle dropper nemlig turen sydpå på grund af den milde vinter.

Lørdag og søndag tæller Dansk Ornitologisk Forening officielt glenterne.

- Mindst 400 røde glenter er registreret i Danmark de senere uger, hvor vejret har været ustadigt, men meget mildt. Tilsyneladende er der rigeligt med føde til de ådselædende rovfugle, og alt tegner til et rekordstort antal glenter som facit af weekendens tælling, siger ornitolog Per Rasmussen i en pressemeddelelse.

En fordobling af antallet

Da fuglene blev optalt sidste år, var der kun 212 eksemplarer, da optællingen var slut. Så foreningen regner med dobbelt så mange glenter i år. I 2004 blev den samlede verdensbestand bedømt til mellem 18.000 og 24.000 par.

Den røde glente er en rovfugl, der hovedsageligt lever af ådsler. Derfor kaldes den også "Danmarks smukkeste skraldemand".

Fuglen er lidt større end musvågen og har en kløftet hale. Den betragtes som en af de mest sårbare og truede rovfuglearter i Europa. Tyskland, Frankrig og Spanien huser 80 procent af bestanden.

Overnatter i flokke

Fugleentusiasterne tæller rovfuglene, når de overnatter, hvilket ofte sker i flokke. Det giver det bedste overblik over artens antal i leveområderne.

- Ud på eftermiddagen kan man på særlige lokaliteter opleve, at glenter fra alle verdenshjørner begynder at stimle sammen og cirkle omkring i landskabet, mens de forbereder sig på at gå til ro i en mindre gruppe træer, forklarer Per Rasmussen.

- Den flokadfærd gør det let for os ornitologer at få præcise tal på fuglene.

De fleste røde glenter kan findes i Østjylland ved fx Djursland vest for Grenå, men med Horsens som det absolutte kerneområde. Men også på Vestsjælland og Fyn kan man opleve overnattende glenter.

Per Rasmussen, der på vegne af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) samler de danske tal for rød glente, opfordrer så mange ornitologer som muligt til at deltage i optællingen, men beder dem give ham et praj om hvor og hvornår, de tæller glenter i weekenden.