Genmodificerede laks solgt for første gang

De genmodificerede laks vokser dobbelt så hurtigt som almindelige laks og bruger mindre foder.

Den genmodificerede laks er en almindelig atlantisk laks med et væksthormon fra en kongelaks. (Foto: Alexander Demianchuk © Scanpix)

Laksen er det første genmodificerede dyr, der er blevet solgt til brug i fødevarer. Det er det amerikanske selskab AquaBounty Technologies, der står bag de genmodificerede laks, som har solgt 4,5 ton laks til en række ukendte canadiske kunder, skriver New Scientist.

De genmodificerede laks er en almindelig atlantisk laks med et væksthormon fra en kongelaks. Det får laksen til at vokse meget hurtigere. Ifølge AquaBounty vokser de genmodificerede laks dobbelt så hurtigt som en almindelig laks og bruger 20-25 procent mindre foder pr. gram kød.

Miljømæssig bekymring

Kritikere har udtrykt bekymring for, at de genmodificerede laks spreder sig til naturen.

Derfor er laksene steriliserede hunner med tre sæt kromosomer. Det gør det svært for dem at yngle, hvis de skulle komme ud i naturen. Desuden sættes de kun ud i dambrug på land som endnu en forholdsregel mod, at de spreder sig til naturen.

- Man kan altid tænke sig til en eller anden situation, hvor de spreder sig til naturen, men det er usandsynligt, at de genmodificerede laks kommer ud i naturen, siger Einar Eg Nielsen, professor i fiskerigenetik ved DTU Aqua.

Hvis laksene mod forventning skulle slippe ud i naturen, vurderer Einar Eg Nielsen ikke, at de har særligt gode chancer for at overleve, da de er tilpasset opdræt i et dambrug.

- Vi ved fra undslupne norske dambrugslaks, at de klarer sig relativt dårligere i forhold til vilde laks, der er tilpasset er liv i naturen, siger Einar Eg Nielsen.

Kommer ikke umiddelbart til Danmark

Hos Dansk Akvakultur, der er en brancheforening for bl.a. dambrugere, har man ikke på nuværende tidspunkt planer om at avle og sælge genmodificerede laks i Danmark.

- Nogle af vores medlemmer gør meget i forhold til avlsarbejde, men det er klassisk avlsarbejde, ligesom man kender det fra landbruget med grise og køer. Hvor man forsøger at optimere fiskene gennem traditionelt avlsarbejde, siger Brian Thomsen, der er direktør i Dansk Akvakultur.

Hvis du skulle få serveret en genmodificeret laks på den anden side af Atlanten, kan du gøre det med ro i maven, da der ikke er nogle sundhedsmæssige risici ved at spise en genmodificeret laks.

- Det er ikke anderledes end at spise genmodificerede majs eller sojabønner, som danskere gerne spiser, siger Einar Eg Nielsen, professor i fiskerigenetik ved DTU Aqua.

Historien kort:

  • I 2010 søgte AquaBounty Technologies om tilladelse til at sælge genmodificerede laks i USA. Kilde: Videnskab.dk
  • I 2015 blev den genmodificerede laks fra AquaBounty Technologies godkendt som mad i USA af fødevare- og lægemiddeltilsynet FDA, men det giver ikke tilladelse til opdræt. Det foregår fortsat i Panama og Canada, hvor der er givet tilladelse til opdræt. Kilde: Politiken
  • Læs vurderingen af de genmodificerede laks fra det amerikanske fødevare- og lægemiddeltilsyn FDA her.​