Gigantisk hul er opstået i isen ved Antarktis

Hullet er dobbelt så stort som Danmark, og det største af sin slags siden fænomenet blev opdaget i 1970'erne.

Hullet er sandsynligvis opstået fordi varmere vand, har undermineret isen.

Flere hundrede kilometer inde i Antarktis pakis er et enormt hul opstået. Hullet var hele 80.000 kvadratkilometer stort, da det var størst - næsten dobbelt så stort som Danmark.

Fænomenet kaldes polynia (russisk udtryk for et naturligt hul i isen red. ) og har været kendt siden 1970'erne. Størrelsen på hullet skifter hele tiden. Og hullet lukker sig af sig selv igen.

Men det er stadig uklart, hvordan hullerne opstår.

Det gigantiske hul i isen blev opdaget, da en havbøje fra SOCCOM (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modeling) pludselig begyndte at flyde midt i pakisen i Weddel-havet ved den antarktiske halvø, til forskernes store overraskelse.

Skyldes formentlig varmere vand

Eksperterne er stadig ikke helt klar over, hvordan de her polynia-huller opstår.

Men ifølge klimaforsker Sebastian Mernild, der er direktør for Nansencenteret i Bergen, er der en oplagt forklaring.

- Det skyldes formentlig, at varmere vand langsomt smelter isen nedefra, så der dannes de her huller. Men det er et fænomen, der ikke ses så tit, så der er stadig usikkerhed om, hvad det skyldes, siger han.

Selvom det er nærliggende at tro, at hullerne nu begynder at opstå på grund af klimaforandringerne, kan man ikke med sikkerhed sige, at der er en sammenhæng, forklarer Sebastian Mernild. Endnu i hvert fald.

- Det har ikke nødvendigvis noget med klimaforandringerne at gøre, men Antarktis er en region, som er i hastig forandring, siger han.

Ikke set siden 1970'erne

Et lignende hul blev for første gang registreret i området i 1970'erne. Dengang havde forskerne ikke værktøjerne til at studere det ordentligt, og i næsten 40 år skete det ikke igen - før sidste år. Og nu igen.

Robotiserede bøjer omkring Antarktis, som den der gjorde forskerne opmærksom på hullet, kan sammen med et hav af satellitobservationer nu forhåbentligt snart være med til at opklare mysteriet om de mystiske ishuller.

Forskerne har i hvert fald ufatteligt meget mere data nu, end de havde for 40 år siden.

Hullet ses tydeligt på dette satellitbillede fra DTU Space i falske farver. Hullet er blåt i den røde pakis. (Foto: Sentinel 1A © DTU Space)