GRAFIK Sådan dannes tropiske orkaner

De tropiske orkaner starter over havområder, hvor vandtemperaturen er mere end 26 grader varmt.

Tropiske orkaner er de mest ødelæggende storme på Jorden. Orkaner hedder noget forskelligt, alt efter hvor de opstår. Men cykloner, tyfoner og orkaner er i princippet det samme.

Alle tropiske orkaner lever af varm og fugtig luft. Derfor dannes de i havvandet tæt på ækvator, når vandtemperaturen er mindst 26 grader varmt.

Den varme og fugtige luft stiger op fra vandet og danner skyer. Når luften stiger op, skaber det et område med lavtryk nedenunder tæt på havoverfladen.

Lavtrykket starter en selvforstærkende effekt. Luft fra højtryk i det omkringliggende område bliver skubbet ind i lavtryksområdet.

Den nye luft bliver så opvarmet af det varme havvand. Det får den nye luft til at blive varmt og fugtigt, som så stiger til vejrs. Sådan gentager det sig.

Denne selvforstærkende effekt forsætter, hvor luft bliver skubbet ind i lavtrykket, bliver opvarmet af havvandet og stiger til vejrs. Hele vejrsystemet af skyer og vinde begynder dreje om sig selv og vokser.

Som systemer drejer hurtigere og hurtigere, så formes orkanens øje i midten. Orkanen får tilført mere kraft af det varme havvand, der virker som næring, og det forsætter så længe orkanen befinder sig over varmt havvand.

Når en orkan rammer landjorden bringer den enorme ødelæggelser med sig. Der er kraftige vinde på op til flere hundrede kilometer i timen. Der er enorme mængder regnvand. Der er stormfloder, og der kan være bølger, som er flere meter høje.

En tropisk orkan begynder at aftage i kraft, når de rammer koldere havvand under 26 grader eller går op på landjorden. Så aftager kraften og den stopper med at vokse, da den ikke længere får styrke fra det varme havvand.

Kilde: NASA

FacebookTwitter