GRAFIK Sådan følger forskerne isbjørne med GPS

Se selv på et live-kort hvor tæt isbjørnene er på DR's udsendte i Canada.

Forskerne har fået en helt ny mulighed for at overvåge isbjørnenes færden i løbet af året: De giver dem GPS-halsbånd på.

De forskere, der arbejder for Polar Bears International, sætter halsbåndene på hunner og kan på den måde tracke, hvordan de forskellige isbjørnebestande bevæger sig rundt i Arktis.

Ved at kombinere de data med satellitobservationer af havisen kan forskerne få en masse viden om, hvordan bjørnene bruger deres leveområder.

Og det kan sige noget om, hvordan ændringer i isens tilstand påvirker isbjørnenes bevægelsesmønstre, forklarer forskerne.

Overvågningen via satellit har blandt andet vist, at hunnerne kan gå over 4000 kilometer på isen i en enkelt sæson i Hudsonbugten.

Isbjørnene kan også sagtens svømme flere hundrede kilometer fra isen og ind til land, hvis det er nødvendigt.

Sender besked om positionen hver dag

GPS-halsbåndet er lavet af et blødt materiale, der ikke kan sidde is på. Det er fleksibelt i selv hård frost og bruges i øvrigt også til samlebånd på fabrikker, der laver frosne madvarer.

Nogle halsbånd kan også overvåges via radiobølger fra fly. Men de mest moderne overvåges altså via GPS-satellitter.

Normalt sender halsbåndet en besked om, hvor det er én enkelt gang om dagen, mens nogle af dem også lagrer specifikke informationer, som kan analyseres senere.

Forskerne bedøver isbjørnene og sætter halsbåndet på. Det vejer kun to kg, som er ingenting for en bjørn, der vejer over 200 kg. Efter 14 måneder falder det af. (Foto: Kevin Middel © Polar Bears International)

Holder i 14 måneder

De ældre halsbånd, som sender radiobølger, kan holde i flere år. Mens de nyere halsbånd fungerer i op til 14 måneder.

Halsbåndene sidder så løst, at isbjørnene kan få dem af, hvis de irriterer dem for meget, inden de 14 måneder er gået.

Men forskerne har indstillet et ur, der bestemmer, hvornår halsbåndet falder af. Ofte lige efter batteriet løber tør. Forskerne kan så finde halsbåndet ved hjælp af en VHF-sender. Fejler mekanismen, er skruerne, som halsbåndet er samlet med, designet til at gå i stykker i det hårde miljø.

Ifølge Polar Bears International er ingen bjørne døde af uheld med halsbåndene. Nogle enkelte har dog mistet lidt pels, fordi de er blevet så fede af at æde menneskeskrald, at halsbåndet er blevet for lille.

Grunden til, at det kun er hunnerne, som får halsbånd på, er, at hannernes hals er lige så tyk som deres hoved, så deres halsbånd ville bare falde af.

Følg bjørnene på live-kort

Polar Bears International har gjort GPS-oplysningerne tilgængelige for alle via deres Bear Tracker.

Her kan man følge hver enkelt bjørn Live og se, hvor den er lige nu. Forskerne har dog kun sat sendere på nogle få bjørne, så selvom det ikke ser ud som om, at der er isbjørne nær Churchill på GPS-kortet, kan der sagtens være isbjørne i vores Live-stream fra Canada.

Isbjørnenes bevægelsesmønstre bliver meget tydelige, når man laver en timelapse af Bear Tracker kortet. Og det er netop det, som forskerne har gjort i denne video:

Facebook
Twitter