Greenpeace og tekstilbranchen: Køb frilufts-gear uden fluorstoffer

Miljøskadelige fluorstoffer har spredt sig til verdens fjerneste egne, viser ny Greenpeace-rapport.

Selv i fjerne bjergegne finder man miljøfarlige fluorstoffer, som mange outdoor-produkter er imprægneret med. (Foto: Alexander Ishchenko © Alex Ishchenko og Fotolia Scanpix Iris)

Hormonforstyrrende og svært nedbrydelige kemikalier har spredt sig til verdens fjerneste egne, viser ny rapport fra Miljøorganisationen Greenpeace.

Otte Greenpeace-ekspeditioner har taget vand- og sneprøver på bjergtoppe, i nationalparker og i søer - i nogle af verdens yderpunkter. Og her har de fundet de miljøskadelige PFC-stoffer - fluorstoffer, der blandt andet bruges i produktionen af tøj og udstyr til friluftsliv.

Rapporten får både Greenpeace Danmark og brancheorganisationen Dansk Mode og Tekstil til at opfordre forbrugerne til at vælge tøj uden fluorstoffer, fordi det vil presse industrien til at bruge alternative harmløse stoffer, der hverken er dyrere eller dårligere.

Hormonforstyrrende og kræftfremkaldende

Fluorstoffer bruger man til imprægnering af tøj og friluftsudstyr, mademballage og elektronik, fordi de lægger en hinde på overfladen, så den både er olie-, smuds- og vandafvisende.

Man anslår, at omkring 50 procent af forbruget af fluorstoffer ligger hos outdoor-branchen.

- Stofferne er sundhedsskadelige. De er hormonforstyrrende, så de påvirker fx fertilitet og fødselsvægt, og så kan de være kræftfremkaldende, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace Danmark, i P1 Morgen.

- Og når man har fundet stofferne i en sø og i sne i bjergegne, er det tegn på, at stofferne er alle steder. For så er stofferne også i fisken vi spiser og i luften, som vi indånder. Og vi har målt dem i modermælk alle steder, siger hun.

10 fjerne steder i 10 lande

Greenpeace har fra den 26. maj til den 19. juni 2015 besøgt 10 fjerne steder i 10 lande på tre kontinenter; Sydamerika (Chile), Asien (Kina) og Europa (Norge, Sverige, Finland, Slovakiet, Schweiz, Italien, Rusland og Tyrkiet).

Og lokaliteterne svinger højdemæssigt fra 511 til 5053 meter over havets overflade.

Mange firmaer skilter ikke med, hvilke stoffer de bruger. Greenpeace har i seks år prikket til tekstilindustrien, og 10 procent af producenterne – blandt andre H&M, Adidas, Puma og Levi's – har lovet at udfase alle miljøskadelige stoffer inden 2020.

Underskriftsindsamling skal prikke til branchen

Derimod har store friluftstøj-brands som North Face, Patagonia og Mammut ikke ønsket at forpligte sig.

- Nu går vi efter outdoor-industrien. Og så håber vi, at forbrugerne også vil prikke til den, så vi får branchen med på den rigtige vogn, siger Birgitte Lesanner.

Greenpeace opfordrer forbrugerne til at vælge udstyr og tøj uden fluorstoffer. Desuden har Greenpeace lavet en underskriftsindsamling på nettet, hvor forbrugerne kan være med til at overbevise friluftstøjmærkerne om, at de skal fjerne de skadelige kemikalier fra tøjet.

Branchen: Stofferne skal erstattes

Brancheorganisationen Dansk Mode og Tekstil forklarer i P1 Morgen, at PFC-stofferne har erstattet en række forbudte fluorstoffer, som, man klart vidste, var problematiske. Derfor troede man, at PFC-stofferne var gode nok.

- Jeg må give Greenpeace ret i, at de skal erstattes. Det er der ingen tvivl om, siger Aage K. Feddersen, teknik- og miljøchef i brancheorganisationen Dansk Mode og Tekstil.

Han siger, at brugen især handler om vane. Og mange danske virksomheder er allerede langt fremme i forhold til at erstatte stofferne med harmløse alternativer. Fx testede Forbrugerbladet TÆNK sidste år 10 flyverdragter, og alle 10 dragter var fluorfri.

Forbrugerne har en stemme

Brancheorganisationen hjælper også danske virksomheder med at finde udenlandske leverandører, der ikke bruger stofferne.

- Vi vil på virksomhedssiden gøre alt muligt for at fremme brugen af PFC-frie kemikalier til at lave den vandafvisende overflade blandt vores virksomheder og blandt de virksomheder, som vi har kontakt med i Europa, siger Aage K. Feddersen.

- PFC er noget som forbrugerne især i Danmark og de nordiske lande har meget opmærksomhed på. Så man kan også lægge et forbrugerpres, fordi det hjælper. Samtidig kan myndighederne overveje at lave en eller anden fælles verdensomspændende løsning med et forbud, eller i hvert fald forbyde det i EU, siger han.

Miljøstyrelsen forsøger at kortlægge situationen og dokumentere nye produkter, der er frie for fluorstoffer.