Greenpeace-rapport: Giftig kemi i 36 ud af 40 friluftsprodukter

Miljøorganisationen har fundet miljøskadelige fluorstoffer i udstyr fra de store kendte friluftsproducenter.

Det kan være svært at finde friluftsudstyr uden problematiske fluorstoffer i, viser ny rapport. (Foto: marrakeshh - Fotolia © marrakeshh - Fotolia Scanpix)

Hvis man opholder sig meget ude i alt slags vejr, køber man typisk friluftsudstyr som tøj, sko og telte, der ud over at være åndbare også er vandafvisende.

Mange producenter af outdoor-produkter bruger fluorstoffer til imprægnering, så overfladen er olie-, smuds- og vandafvisende. Men flere undersøgelser tyder på, at især et af stofferne - PFOA (perfluoroctansyre) - er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og svækker fertiliteten hos kvinder.

Nu viser en ny rapport fra Greenpeace, at 36 ud af 40 testede friluftsprodukter fra de store mærkevareproducenter på markedet indeholder skadelige fluorstoffer.

To ’grønne’ jakker, 1 rygsæk og 1 par handsker

Greenpeace har i 19 lande testet 40 produkter fra 11 producenter, og kun to jakker, en rygsæk og et par handsker var produceret uden farlig kemi.

Derimod indeholdt de resterende jakker og rygsække, alle bukser, soveposer, sko og telte fluorstoffer, dog i varierende mængder.

Særligt bekymrende er det ifølge Greenpeace, at et par støvler og en sovepose indeholdt henholdsvis 18 og syv gange så meget af stoffet PFOA, som den tilladte grænseværdi på 1 mikrogram pr. kvadratmeter er for produkter solgt i Norge.

Danmark har stadig ingen grænseværdi for lige det fluorstof til trods for mistanken om sundhedsskadelige effekter.

Greenpeace: Producenter bør tage medansvar

Greenpeace kalder det et kæmpe miljøproblem, og man trods mistanke om alvorlig sundhedsfare fortsat anvender flourstofferne.

- Friluftsbrands er udmærket klar over problemerne med kemikalierne i deres tøjproduktion, og når store mærkevareproducenter slår sig op på en aktiv og sund livsstil i naturen, så synes vi egentlig også, at de har et medansvar for at holde os mennesker og naturen fri for kemikalier, siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace.

- Der bliver fremstillet produkter uden fluorstoffer fra samme producenter, så det er jo tydeligvis muligt, siger han.

Forbyd alle fluorstoffer

Rapporten kommer efter, at Greenpeace i september 2015 fremlagde en rapport om, at der var fundet fluorstoffer i de fjerneste egne af kloden.

Greenpeace mener, at Danmark i EU-regi bør gøre mere for at få forbudt de mange forskellige typer fluorstoffer i hverdagsprodukter som tekstiler ud fra et ’forsigtighedsprincip’, i stedet for at regulere kemikalierne enkeltvis.

Den anbefaling følger trop med rådet fra 200 forskere i Madrid-erklæringen fra maj 2015.

DR Viden har bedt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om at kommentere rapporten.

Læs mere hos Miljøstyrelsen om de danske regler for kemikalier i tekstiler

Sådan er produkterne valgt ud

  • Produkterne i testen er valgt ud på baggrund af 30.000 stemmer fra friluftsentusiaster og Greenpeace-støtter afgivet på www.detox-outdoor.org.
  • Greenpeace havde på forhånd ud fra research lagt en række produkter frem, som, organisationen mente, ville indeholde PFC’er. Især produkter med en særlig vandskyende effekt. Og brugerne kunne så stemme på udstyret.
  • De testede produkter kommer fra The North Face, Häglöfs, Arc’teryx, Blackyak, Columbia, Jack Wolfskin, Mammut, Norrona, Patagonia, Salewa, Vaude.
  • Kilde Greenpeace.dk