Grønne områder kan øge koncentrationsevnen

40 sekunders pause med et kig på noget natur gør os mere effektive på jobbet, viser australsk forskning

Udkørt klokken 15? Måske skal vi droppe teen og i stedet kigge på noget natur, eventuelt bare et foto på computerskærmen. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Grønne tage og grønne pletter i byerne er ikke kun med til at sikre byer mod oversvømmelser under kraftige regnskyl og være levesteder for dyr og planter. De grønne områder kan også gøre os mere produktive på jobbet.

Forskere på Melbourne Universitet i Australien har fundet frem til, at hvis vi kigger bare 40 sekunder på et grønt tag, gør det os bedre til at klare jobbet.

- Vi ved, at grønne tage er godt for miljøet, men nu kan vi sige, at det også booster koncentrationen. Forestil dig den indvirkning det har for tusindvis af ansatte, der arbejder i nærheden, siger den ledende forsker Dr Kate Lee på universitetets hjemmeside.

Klarer test bedre efter ’grønt’ pausebillede

Forskerne har ladet 150 studerende deltage i en kedelig, ensformig test, hvor de skulle reagere hver gang, der dukkede tal op på computerskærmen. Dog skulle de undlade at trykke på tallet 3.

Undervejs blev de delt op i to hold. Og i en kort pause på 40 sekunder fik halvdelen lov til at se et billede af et tag dækket af grønne planter. Resten fik lov til at kigge på et tomt tag med asfaltbelægning.

Efter pausen klarede de studerende, der havde set på det grønne tag, sig markant bedre end den anden gruppe.

Vi søger hjælp i naturen

Selv om man i forsøget altså har brugt fotos, konkluderer forskerne, at grønne tage med mere har en slags genoprettende virkning på de processer i hjernen, der styrer opmærksomheden.

Forskningen forklarer, hvorfor mange af os kigger ud af vinduet, når vi føler os stressede eller mentalt trætte. For det ligger dybt i os mennesker, at vi søger hjælp i naturen. Og det kan være en ekstra grund til at fremme de grønne pletter i byen, mener forskerne.

Forskerne i Melbourne vil nu undersøge, om det også gør mennesker mere kreative og hjælpsomme, hvis der er noget natur at kigge på.

Facebook
Twitter