Haglöfs trækker vandrestøvler tilbage efter fluor-kritik

Greenpeace-rapport om sundhedsskadelige stoffer får verdenskendt svensk producent af friluftsudstyr til at fjerne produkt fra markedet. Men Greenpeace er ikke imponeret.

Billedet er et modelfoto, og det har ikke noget med den pågældende Haglöfs-støvle at gøre. (Foto: Alexander Ishchenko © Alex Ishchenko - Fotolia - Scanpix)

Miljøorganisationen Greenpeace har gennem længere tid undersøgt friluftsudstyr for de problematiske fluorstoffer. Særligt et af stofferne - PFOA (perfluoroctansyre) - mistænker man for at give hormonforstyrrelser, være kræftfremkaldende og svække evnen til at få børn.

En rapport fremlagt mandag morgen viser, at blandt andet et par vandrestøvler fra den svenske outdoor-producent Haglöfs indeholder 18 gange så meget PFOA som tilladt i fx Norge, der af risikohensyn har indført en grænseværdi på 1 mikrogram pr. kvadratmeter for solgte produkter i Norge.

Nu har Haglöfs trukket støvlen tilbage fra verdensmarkedet, oplyser chef for bæredygtighed Lennart Ekberg til DR Viden.

Model fra 2014

Greenpeace har testet 40 produkter fra 11 af verdens førende producenter af friluftsgear, og de 36 indeholder skadelige fluorstoffer i højere eller mindre grad.

Haglöfs vedtog i 2012 en bæredygtighedspolitik for, hvordan man skal udfase PFAS. Og mens en rygsæk fra Haglöfs fx ikke indeholder fluorstoffer, indeholder den testede model af Haglöfs’ vandrestøvler - Grym High GT – meget af stoffet.

- Materialet er allerede byttet ud for forårsmodellen i 2016 til et ’bluesigngodkänd’ materiale Keprotec. Modellen, som er testet, er produceret i 2014. I dag har vi tilbagekaldt alle de støvler, der måtte være tilbage af modellen i butikker verden over, oplyser Lennart Ekberg.

Alternativer er for dårlige, mener producenten

Haglöfs påpeger, at virksomheden har været åben omkring, at man stadig bruger et fluorstof – C6-teknologien - til imprægnering, og at det - ifølge Haglöfs - er mindre miljøbelastende.

Årsagen er: - At der i dag ikke findes PFAS-frie alternativer, som har den funktion, som vi efterstræber, siger Lennart Ekberg.

Greenpeace er ikke imponeret

Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace, anerkender Haglöfs for at trække støvlen tilbage, men han er ikke imponeret:

- Vi undrer os over, at der skulle en undersøgelse og kritik fra Greenpeace til, før de (Haglöfs, red.) nåede til den erkendelse. Friluftsproducenten burde være ansvarlig over for sine forbrugere og have fjernet produktet fra hylderne for længst.

Greenpeace Danmark mener heller ikke, at Haglöfs PFAS-politik om at udfase brugen af fluorstofferne i løbet af de kommende år er et udtryk for ansvarlig.

- Det er ikke godt nok at sende forbrugerne på bænken for at vente, mens de kan blive udsat for sundhedsrisici via de skadelige kemikalier, som Haglöfs og andre friluftsbrands leder ud i naturen. Flere af deres konkurrenter viser, at det kan lade sig gøre at gøre sig helt fri fra PFC-stofferne, så det handler om at ville og gøre det. Produkterne skal renses for PFC nu, siger Sune Scheller.

Sådan er produkterne valgt ud

  • Produkterne i Greenpeace-testen er valgt ud på baggrund af 30.000 stemmer fra friluftsentusiaster og Greenpeace-støtter afgivet på www.detox-outdoor.org.

  • Greenpeace havde på forhånd ud fra research lagt en række produkter frem, som, organisationen mente, ville indeholde PFC’er - fluorstoffer. Især produkter med en særlig vandskyende effekt. Og brugerne kunne så stemme på udstyret.

  • De testede produkter kommer fra The North Face, Häglöfs, Arc’teryx, Blackyak, Columbia, Jack Wolfskin, Mammut, Norrona, Patagonia, Salewa, Vaude.

  • Kilde Greenpeace.dk

FacebookTwitter