Hajer mister lugtesansen i surt vand

Undersøgelse viser at klodens hajer får svært ved at lugte sig frem til føden om 100 år.

Det var pighajer som denne, der fik lov at opleve en tur i fremtidsbassinet på universitetet i Georgia. Forskerne havde i alt 12 hajer igennem, der tydeligt viste en faldende interesse for lugten af føde, i takt med at vandets surhedsgrad steg. (© Scanpix)

I takt med at havet optager mere og mere CO2, forsures det samtidigt. Og det kan blive en udfordring for blandt andet hajerne, viser et nyt studie.

Forskere på Georgia Institute of Technology har undersøgt en række hajer i et særligt bassin, hvor vandet indeholdt den mængde CO2, som prognoserne siger, at havet vil indeholde i år 2100.

Duften af mad forsvandt i det sure vand

Og mens de store fisk normalt ville opsnappe lugten af blæksprutter på lang afstand, mistede de færten i det sure vand.

Hajernes sporings-adfærd og angrebsiver blev betydeligt nedsat, fortæller adjunkt Danielle Dixson fra instituttet, i forbindelse med resultatets offentliggørelse i tidsskriftet Global Change Biology.

- Hajer er svømmende næser, så kemiske signaler i vandet er afgørende for dem, i forhold til at finde føde, forklarer hun.

Det er første gang man har lavet egentlige simuleringer af hvordan hajers adfærd ændrer sig i vand med nedsat PH værdi.

Har tidligere tilpasset sig forsuring men aldrig så hurtigt

Når CO2 frigives i atmosfæren og absorberes i havet, opløses den og sænker vandets PH værdi. Det har indflydelse på en lang række fisks nervesystemer, herunder hajer.

Forsøget fortæller udelukkende noget om at hajernes lugtesans forstyrres i vand med lavere PH værdi, men de bruger også en lang række andre sanser til at registrere byttedyr med. Blandt andet hørelsen og en særlig evne til at registrere elektriske impulser.

Hajer har været i havene gennem millioner af år og har tidligere overlevet perioder med havforsuring. Men de har aldrig skullet tilpasse sig hurtigt som nu.

- Det er hastigheden på ændringerne, der bekymrer os, siger Danielle Dixson. Hajer har aldrig skullet tilpasse sig dette med denne hastighed.